ApărareȘtiri

Armata SUA vrea să achiziționeze arme de asalt tip AK-74, inclusiv copii fabricate în România

Militar roman utilizând o arma de asalt PA md.86 (FOTO: defenseimagery.mil)

Armata SUA a emis o notificare prin care anunță că plănuiește să achiziționeze arme de asalt Kalașnikov AK-74, calibrul 5.45 x 39mm, de fabricație rusească sau copii realizate în alte țări, precum România sau Germania de Est.

Autoritățile americane nu au precizat care este scopul acestei achiziții, însă AK-74 este principala armă de asalt a armatei ucrainene. De asemenea, forțele SUA au la dispoziție stocuri de diferite arme străine pentru misiuni de antrenament și pentru diverse activități de cercetare, dezvoltare, testare și evaluare, dar și pentru a fi utilizate de către trupele de operațiuni speciale.

Pe data de 27 octombrie, Comandamentul de contractare al armatei, din New Jersey (CCNJ) a postat pe un site al guvernului SUA un anunț în care se indică că este în „căutare de surse potențiale pentru furnizarea de arme de asalt tip Kalașnikov AK-74” și piese conexe.

În anunț nu se precizează câte puști AK-74 ar putea fi achiziționate de Armata SUA, dar oferă o serie de detalii specifice despre ce arme sunt căutate.

„Sistemele de arme de interes sunt cele care urmează modelul puștilor din România (ex. md.86 ), Rusia (ex. AK-74) și Germania de Est (ex. MPi AK74). Armele fabricate în altă parte sunt, de asemenea, de dorit, dacă respectă modelul AK-74”. Pe de altă parte „ puștile bulgare AR-SF și poloneze model Tantal nu sunt considerate ca arme model AK-74 în sensul acestei notificări”.

Se mai precizează că sunt căutate arme funcționale AK-74, de preferat exemplare noi. Totuși, sunt considerate acceptabile și puștile aflate în stocuri vechi/nefolosite, recondiționate sau din surplus militar, atâta timp cât se dovedește că sunt sigure pentru trageri. Puștile asamblate din piese utilizate anterior sau din kit-uri de piese sunt, de asemenea, de interes pentru Armata SUA.

Arma de asalt AK-74, creată în anii 1970 de către designerul sovietic de arme Mihail Kalașnikov pentru a înlocui AKM și AK-47, utilizează cartușe de 5,45x39mm. Peste 5 milioane de arme AK-74 și variante derivate au fost fabricate în ultimele cinci decenii, fiind folosite în majoritatea războaielor din această perioadă, inclusiv în conflictul actual din Ucraina. Copii și variante de AK-74 au fost fabricate în Bulgaria (AK-74 și AKS-74U), Germania de Est (MPi-AK-74N, MPi-AKS-74N, MPi-AKS-74NK) și România (PA Md. 1986).

Rusia continuă să fie principalul producător de puști noi de tip AK-74, calibrul 5,45×39 mm. Diverse companii din alte părți ale lumii, inclusiv din Statele Unite, continuă să producă arme de asalt de tip AK sau să asambleze exemplare din seturi de piese. În timp ce unele dintre acestea sunt de calibrul 5,45x39mm, cele mai multe folosesc cartușe de 5,56x45mm și 7,62x39mm, care sunt mult mai ușor de găsit în SUA.

Includerea Puștii automate (PA), calibrul 5,45 mm, Model 1986 în lista variantelor acceptate de Ak-74 este o decizie curioasă având în vedere că arma de asalt românească nu este copie de AK-74, ci include unele elemente diferite față de arma sovietică.

Anunț achiziție Ak-74 pentru Armata SUA (FOTO: sam.gov)