ApărareȘtiri

Armata SUA consideră că noul coronavirus a apărut, cel mai probabil, în mod natural, dar nu este o certitudine

Coronavirus (CDC, Twitter)

Dovezile colectate de serviciile de informații din Statele Unite sugerează că, probabil, coronavirusul a apărut în mod natural, nu a fost creat într-un laborator, însă nu știm cu certitudine acest lucru, a declarat generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al Forțelor Militare Americane, citat de agenția de știri Reuters.

Întrebat, în cursul unei conferințe de presă, dacă există dovezi care să indice că virusul a fost creat într-un laborator chinez și a fost eliberat, probabil, accidental, Milley a răspuns: “în acest moment, nu este ceva concludent, deși dovezile par să indice ceva natural. Însă nu știm sigur”.

“Există foarte multe zvonuri și speculații într-o mare varietate de surse mass-media, bloguri etc. Nu ar trebui să surprindă faptul că ne-am interesat foarte mult de acest lucru și am avut o mulțime de informații pe care să le analizăm intens”, a completat generalul american.

Într-un material publicat marți de Washington Post se revela că Departamentul de Stat de la Washington avertiza încă din anul 2018 că un laborator de virusologie de la Wuhan prezenta o serie de deficiențe majore privind siguranța. Laboratorul în cauză – Institutul de Virusologie din Wuhan – se ocupa cu testarea agenților  patogeni din familia coronavirusurilor pe animale, inclusiv lilieci.

Jurnaliștii de la Washington Post au subliniat că majoritatea oamenilor de știință au concluzionat că virusul provine de la animale, nu a fost creat artificial, însă un expert citat de publicația americană a explicat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca virusul să fi apărut la Institutul de Virusologie din Wuhan.

În luna februarie, aproape 30 de oameni de știință au emis un comunicat, publicat în prestigiosul jurnalul medical The Lancet, în care au condamnat teoriile conspirației, care “care nu fac altceva decât să creeze frică, zvonuri și prejudecăți care pun în pericol colaborarea globală în ceea ce privește lupta împotriva acestui virus”.

Oameni de știință din întreaga lume “au concluzionat că acest coronavirus își are originea în sălbăticie”.

Cu toate acestea, numeroase personalități politice au răspândit teorii ale conspirației despre virus.