ApărareȘtiri

Armata sârbă, trimisă să asigure securitatea populației în zona unor tabere de refugiați

Sursa: Serbian Ministry of Defence

Guvernul de la Belgrad a trimis armata în zona orașului Sid, la granița cu Croația, pentru a asigura securitatea populației în contextul tensiunilor dintre locuitorii din zonă și refugiații cazați în trei tabere supraaglomerate, relatează agenția The Associated Press și Radio Free Europe/Radio Liberty.

În cele trei tabere din zona Sid sunt cazați aproximativ 1.500 de oameni, majoritatea din Siria, Afganistan și Pakistan.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că a luat decizia de a trimite armata în zonă ca urmare a tensiunilor în creștere dintre autohtoni și refugiați.

Vucic a declarat pentru TV Prva că, după expirarea stării de urgență impusă ca urmare a coronavirusului, imigranții au început să se aventureze în afara taberelor, săvârșind “infracțiuni minore”.

Într-un comunicat publicat pe 16 mai de Ministerul Apărării de la Belgrad, Vucic afirmă că armata a fost trimisă “deoarece oamenii nu se simt în siguranță”.

Sursa: Serbian Defence Ministry

Potrivit estimărilor, pe teritoriul Serbiei se află 4.000 de imigranți care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, majoritatea acestora provenind din țări devastate de războaie și sărăcie extremă.

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului au semnalat că multe dintre taberele de refugiați sunt supraaglomerate și au fost înregistrate presupuse abuzuri din partea autorităților împotriva imigranților.