ApărareȘtiri

Armata poloneză a testat două sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Narew de la MBDA

Sistem antiaerian NAREW (FOTO: mbda-systems.com)

Compania europeană MBDA a anunțat că două sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Mała NAREW au fost testate de armata poloneză. Ca urmare a războiului din Ucraina, livrările au fost accelerate cu 5 ani pentru a permite retragerea celor mai vechi baterii antiaeriene ale armatei poloneze.

Și România analizează posibilitatea achiziției de sisteme antiaeriene SHORAD moderne, însă până în acest moment nu a fost lansată o procedură în acest sens, astfel că Armata română continuă să se bazeze pe vechile sisteme sovietice S-75 M3 “Volhov”, 2K12M Kub (SA-6), 9K33M3 “OSA-AKM” (SA-8) și americane MIM-23 Hawk.

Partenerii proiectului (MBDA și polonezii de la PGZ) își propun să livreze rapid două unități antiaeriene echipate cu rachete CAMM, integrate cu stații radar SOŁA și un sistem polonez de comandă și control.

„Suntem mândri că cooperarea dintre MBDA și PGZ a realizat livrarea primelor sisteme de apărare aeriană în Polonia într-un interval de timp incredibil de scurt. Succesele proiectului Mała Narew sunt un indicator foarte pozitiv pentru succesul cooperării PGZ-MBDA cu privire la proiectul mai larg NAREW, care va include un transfer extins de tehnologie și knowhow către Polonia cu privire la rachete și lansatoare”, a declarat Chris Allam, Managing Director al MBDA UK.

Înainte de războiul din Ucraina, calendarul programului de înzestrare Narew prevedea ca armata poloneză să primească sistemul în 2027, dar invazia rusă în țara vecină a schimbat planurile Varșoviei.

Un consorțiu condus de gigantul polonez de apărare PGZ va servi drept integrator al noului sistem, numit Narew, în cooperare cu grupul european MBDA, care va furniza tehnologia necesară.

În cadrul proiectului, PGZ și MBDA realizează integrarea elementelor britanice și poloneze ale sistemelor de apărare aeriană și oferă suport tehnic pentru echipamentele comandate. Contractul prevede livrarea primei unități „Mała NAREW” în acest an, iar a doua în 2023.

Fiecare sistem, denumit local Narew, va cuprinde un radar Soła, un post de comandă, trei unități de lansare pe montate pe șasiu de camion Jelcz 8×8 și același număr de vehicule de încărcare.

Sistemul are o rază de acțiune de aproximativ 25 km și va înlocui bateriile S-125SC Newa de origine sovietică.

MBDA și-a manifestat interesul și pentru programul Armatei române de achiziție sisteme sol-aer de apărare antiaeriană apropiată (SHORAD), propunând rachete VL MICA, posibil chiar cea mai nouă variantă, VL MICA NG.