IntelligenceȘtiri

UPDATE Armata israeliană a lovit “peste 500 de ţinte” în Fâșia Gaza

Foto: generalul Herzi Halevi, comandantul IDF ( Israel Defense Forces Official)

Armata israeliană a anunţat luni că a lovit “peste 500 de ţinte” în timpul nopţii în Fâşia Gaza, pentru a încerca să reia controlul în faţa combatanţilor Hamas, în a treia zi de confruntări care s-au soldat cu peste 1.100 de morţi în cele două tabere, informează AFP, citată de Agerpres.

“În timpul nopţii, avioane de luptă, elicoptere şi artilerie au lovit peste 500 de ţinte ale teroriştilor din Hamas şi Jihadul Islamic”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Încercând să recapete controlul după atacul surprinzător al Hamas declanşat sâmbătă – pe uscat, în aer şi pe mare – în plin Sabat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor – forţele israeliene continuă să-i vâneze pe membrii organizaţiei paramilitare în sudul Israelului, unde au comasat 100.000 de rezervişti, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul atacului şi 2.150 au fost răniţi, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţa.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a atenţionat împotriva unui război “lung şi dificil”. “Inamicul este încă pe teren” în Israel, “noi ne întărim forţele mai ales lângă Gaza şi curăţăm zona”, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, promiţând să-i urmărească pe “terorişti peste tot unde ar fi aceştia”.

În Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas din 2007, au fost ucişi 413 palestinieni, între care 78 de copii şi 41 de femei, şi 2.300 au fost răniţi, au anunţat autorităţile locale duminică.

Potrivit Biroului de presă al guvernului (GPO), Hamas a luat “peste 100 de prizonieri”.

“Civili şi soldaţi sunt în mâinile inamicului, este vreme de război”, a afirmat şeful armatei israeliene Herzi Halevi.

  • Armata deţine ”controlul total” asupra localităţilor din sudul Israelului atacate de mişcarea palestiniană Hamas,

Anunțul a fost făcut de un  purtător de cuvânt militar israelian, potrivit AFP, DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

”Avem controlul total al comunităţilor”, a declarat generalul Daniel Hagari, în timpul unei intervenţii televizate.

El a adăugat, totuşi, că ”s-ar putea să existe încă terorişti în zonă”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a confirmat că Israelul mobilizează aproximativ 300.000 de rezervişti ca răspuns la atacul masiv lansat sâmbătă de militanţii Hamas din Fâşia Gaza asupra sudului Israelului şi soldat cu peste 700 de decese în rândul israelienilor.

Potrivit lui Hagari, printre cei decedaţi se află şi 73 de membri ai forţelor de securitate israeliene.