ApărareInfrastructurăȘtiri

Armata instalează în București un spital de campanie pentru cazuri ușoare și medii de COVID-19

Sursa: MApN

Ministerul Apărării Naționale a început pregătirile pentru instalarea unui spital de campanie (formațiune medicală ROL 2) în perimetrul Institutului Ana Aslan, unitatea urmând să fie operațională administrativ de săptămâna viitoare.

”Formațiunea medicală ROL 2 va avea în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare – structura urmând să devină operațională, din punct de vedere administrativ, în circa 5 zile de la începerea lucrărilor de instalare, iar din punct de vedere medical, după parcurgerea etapelor de autorizare și acreditare. Formațiunea medicală va funcționa ca o entitate medicală adaptată patologiei infecţioase pentru tratarea cazurilor uşoare și medii de infectare cu COVID-19”, a detaliat MApN.

Formațiunea medicală de nivel ROL 2 al MApN a mai funcționat ca secție externă de boli infecțioase la combaterea virusului Ebola și a fost parte componentă a exercițiilor NATO „Saber Guardian 19” și „Vigorous Warrior 19” – cel mai mare exercițiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianța Nord-Atlantică, care s-au desfășurat anul trecut în România.

Din cadrul MApN, activitatea este sprijinită de Direcția medicală, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

  • Mesajul ministrului Apărării Nicolae Ciucă:Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei

”L-am informat pe Președintele României despre acțiunile întreprinse la nivelul MApN și l-am asigurat că militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, le-a transmis mulțumiri militarilor pentru efortul depus până acum și le-a urat multă sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor.

(…) am discutat, prin sistemul de videotelelconferință, cu comandanții spitalelor militare, Direcției medicale și cu cel al Institutului Cantacuzino despre măsurile în curs de implementare sau cele care urmează să le luăm la nivelul MApN pentru prevenirea și limitarea efectelor COVID-19.

Am analizat totodată zonele unde personalul militar deja acționează cât și structurile pregătite să acționeze la solicitarea Comandamentului pentru Situații de Urgență.

Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.”, a scris ministrul, pe Facebook.

  • S-au instalat corturi pentru triaj epidemiologic 

Opt corturi destinate triajului epidemiologic au fost instalate în facilităţi medicale civile şi militare din ţară situate în garnizoanele Bucureşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Timișoara și Toplița.

Numărul spitalelor civile și militare din țară în care au fost instalate asemenea corturi se ridică la peste 20.