ApărareȘtiri

Armata cumpără trei sisteme obuzier autopropulsat, cu peste 4 miliarde de lei

Foto: K9, la un exercițiu în Coreea de Sud (foro: Hanwha Aerospace)

Romtehnica a început o licitație restrănsă pentru cumpărarea a trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm de nivel Batalion, inclusiv muniția aferentă, contract cu o valoare estimată la peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), conform unui anunț publicat pe SEAP.

Anunțul specifică faptul că fiecare sistem va avea în compunere:  obuzier cal. 155 mm autopropulsat, pe șenile:18 cpl, țeavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 bucăți, mașină specializată de transport și încărcat muniții: 12 cpl, post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl, autostație meteorologică: 1 cpl, mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl, sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

Împreună cu sistemul, furnizorul are obligația de a livra și următoarele tipuri de muniții, valoarea estimată a acestora fiind inclusă în valoarea estimată a procedurii de achiziție: lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, lovitură 155 mn cu proiectil inert (pentru instruire).

Primul sistem are termen de livrare în 30 de luni, al doilea în 4o de luni și al treilea în 60 de luni.  Cele  17.352 bucăți lovitură 155 mm cu proiectil exploziv au termen de livrare în 3o de luni, la fel cele 324 bucăți  lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, cele 324 bucăți lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare și cele 720 bucăți lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire).

Numărul de candidați preconizat pentru licitație este între 3 și 99.  În situația în care numărul de candidaturi selectate este mai mic față de cel estimat, autoritatea contractant  va continua procedura de licitație restrânsă numai cu acel/acei candidați care îndeplinește/îndeplinesc criteriile solicitate.

Un posibil competitor ar putea fi Hanwha Aerospace, cu cu sistemul de obuzier pe șenile K9. Sistemul K9 este cel mai folosit obuzier din lume, cu o cotă de piață de peste 80 la sută. 

Candidații trebuie să aibă o medie a cifrei de afaceri anuală, pe ultimii trei ani  cel puțin egală cu 4.184.614.517 lei, fără TVA, ca o cerință minimă de calificare. 

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a 5 sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 1,923 milioane de dolari. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 6 ani, până în anul 2028. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie este de 1,158 milioane de dolari.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 2 sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare estimată va fi mai mare de 100 milioane euro.