ApărareȘtiri

FOTO. Armamentul blindatelor PIRANHA V, verificat de Scorpionii Roșii prin trageri de instrucție pe timp de zi și de noapte

Șeful Statului Major al Apărării, generalul–locotenent Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul–maior Iulian Berdilă, au participat, în perioada 3-4 noiembrie, la activitățile de verificare funcțională a sistemelor de armament și a turelei telecomandate ale transportoarelor blindate PIRANHA V, efectuate în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din zona Cincu, se arată într-un comunicat MApN.

În cadrul procesului de verificare, militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” (porecliți și Scorpionii Roșii), din Brigada Multinațională de Sud-Est de la Craiova, au executat trageri de instrucție cu armamentul din dotarea transportoarelor, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Făcând referire la programul de înzestrare cu blindate Piranha V, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a declarat, în cadrul conferinței de presă susținută joi, 5 noiembrie: „trebuie subliniat faptul că aceste vehicule blindate au plecat de pe poarta Uzinei Mecanice București. Odată cu finalizarea procesului de recepție urmează să se alimenteze acreditivul pentru cel de-al doilea lot. Acesta din urmă, în integralitatea lui, va fi preluat de către Uzina Mecanică București și industria românească va beneficia de tot ceea ce înseamnă transferul de tehnologie și cunoaștere pentru producerea acestui vehicul de luptă”.

Transportorul blindat pentru trupe TBT 8×8 PIRANHA V este un vehicul de luptă și de transport pe roți, destinat Forțelor Terestre, care asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

După testarea operațională, primul lot de transportoare – alcătuit din 36 de astfel de vehicule – va intra în dotarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

Ministerul Apărării Naționale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH), în baza prevederilor HG nr. 852/2017, un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe și derivate pe platforma PIRANHA V și a suportului logistic inițial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. În baza acordului-cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse.