ApărareȘtiri

Arabia Saudită a comandat peste 1.000 de rachete aer-sol și antinavă din SUA

Rachetă Harpoon (Boeing)

Boeing a câștigat două contracte, cu o valoare totală de peste 2,6 miliarde de dolari, pentru livrarea a peste 1000 de rachete antiaeriene și antinavă, a anunțat Pentagonul pe data de 13 mai, potrivit cotidianului Le Figaro.

Un prim contract în valoare de peste 1,9 miliarde de dolari se referă la livrarea de rachete aer-sol de croazieră AGM-84 Stand-off Land Attack Missile Expanded Response (SLAM ER). Acest tip de rachetă aer-sol, ghidată prin GPS, are o rază de acțiune maximă de 155 mile marine (aproximativ 290 kilometri). Potrivit termenilor contractului, care ar urma să se încheie în decembrie 2028, Arabia Saudită va primi 650 de rachete SLAM ER.

Pentagonul a mai anunțat că Boeing a obținut și un alt contract, în valoare 657 de milioane de dolari, pentru a livra 467 de rachete antinavă Harpoon Block II către Arabia Saudită, Brazilia, Olanda, Japonia, Thailanda, Coreea de Sud, Qatar și India. Regimul de la Riad va primi 402 din cele 467 de rachete Harpoon Block II.

Într-o declarație separată, Boeing spune că aceste comenzi nu numai că vor asigura continuarea producției Harpoon până la sfârșitul anului 2026, dar vor permite și repornirea liniei de producție pentru SLAM ER.