ApărareȘtiri

Aproape jumătate dintre români cred că Occidentul va lăsa estul Europei în sfera de influență a Rusiei – sondaj

Foto: Arhiva

Scepticismul față de Occident a crescut semnificativ în ultimii ani în țara noastră, astfel că în acest moment 47% dintre români, se tem că, în viitor, occidentalii vor lăsa estul Europei în sfera de influență a Rusiei. Totuși, încrederea românilor în NATO și Uniunea Europeană este în continuare peste media europeană, potrivit datelor Barometrului de securitate al României, ediția octombrie 2021, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Un eveniment recent care se pare că a adâncit scepticismul românilor în privința trăiniciei alianțelor României cu Occidentul este chiar retragerea americană din Afganistan. 38,5% dintre români consideră că părăsirea Afganistanului nu a fost un gest corect față de cei care au sprijinit SUA acolo în ultimii 20 de ani. La polul opus, 29,2% spun că oricum nu mai avea niciun rost ca forțele armate americane să rămână acolo, iar 31% afirmă că nu au urmărit acest subiect în media.

În ceea ce privește trăinicia Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, doar un sfert dintre români cred că importanța NATO s-ar putea reduce în viitor, iar aproape 30% cred că este posibil ca UE să dispară într-un viitor apropiat.

Uniunea Europeană beneficiază de o cotă de încredere mai mare decât SUA. 24,5% dintre respondenți au răspuns că România ar trebui să fie mai apropiată de UE și doar 10,9% mai apropiată de SUA decât de UE. Peste o treime dintre români (36,6%) cred că țara noastră ar trebui să fie la fel de apropiată de SUA și UE.

Pe de altă parte, 27,7% dintre români cred că țara noastră ar trebui să își vadă mai bine de propriile interese decât de aliații/partenerii internaționali.

Aproape jumătate dintre români (49,1%) consideră China drept o țară cu care nu trebuie să intrăm în conflict, motivând că este puternică, iar relațiile sino-române au fost mereu bune. Părerile sunt împărțite în cazul izbucnirii unui război între SUA și China: 40,5% dintre români consideră că ar trebui să rămânem neutri, iar 42,6% cred că ar trebui să facem și noi ce vor face alți aliați din NATO.

Barometrul Securității Naționale, care analizează percepțiile românilor privind problemele de securitate națională și globală, a fost realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).