IT&CȘtiri

Analiză ESET: România, pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește securitatea cibernetică

Sursa: ESET

România se clasează pe ultimul loc la capitolul securitate cibernetică dintre cele 24 de țări europene incluse în “The European Cybersecurity Index”, un studiu realizat de ESET, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de securitate IT.

Studiul a luat în calcul șapte factori care influențează cibersecuritatea, inclusiv legislația în domeniu, procentul de persoane afectate de fraude bancare online, procentul victimelor furtului de identitate etc.

Potrivit ESET, Portugalia a obținut cel mai bun scor în materie de securitate cibernetică, cu 8,21 din 10 puncte, urmată de Lituania și Slovacia (7,99, respectiv 7,21 puncte).

La polul opus, cu doar 3,27 puncte din 10, România s-a clasat pe ultimul loc la acest capitol. la coada clasamentului s-au mai clasat Austria, cu 3,80 de puncte, și Franța (4,36 puncte).

Printre factorii care explică poziția slabă a României se numără carențele legislative privind criminalitatea informatică și procentul ridicat de victime ale furtului de identitate în ultimii trei ani. Datele prezentate de ESET indică faptul că 11% dintre români au fost victime ale furtului de identitate, comparativ cu doar 1% dintre portughezi.

Dintre vecinii României, singura țară inclusă în studiu a fost Ungaria, care s-a clasat poziția 15, cu un scor de 5,61 de puncte.

ESET a fost fondată în anul 1992 în capitala Slovaciei, Bratislava, și este una dintre cele mai importante firme ce oferă servicii de detecție şi analiză a conținutul malware, fiind prezentă în peste 180 de state.