ApărareȘtiri

Amiral american: Rusia încearcă să impună ideea că niciun alt stat nu are dreptul să fie activ în Marea Neagră

Nave de război ale Forțelor Navale Ruse (Xinhua/Lin Jian)

Acțiunile militare ale Rusiei în Marea Neagră reflectă eforturile tot mai agresive ale Moscovei de controla regiunea pontică, a declarat, marți, amiralul Robert P. Burke, comandantul Forțelor Navale ale SUA în Europa și Africa, citat de publicația americană Star and Stripes.

Afirmațiile oficialului american vin în contextul în care Moscova a criticat dur exercițiul naval „Sea Breeze 21”, organizat de Ucraina și SUA. Rusia a cerut anularea exercițiului, susținând că „nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre” și „inspiră ambiții militariste la Kiev”.

Totodată, concomitent cu „Sea Breeze 21”, forțele militare ruse au efectuat numeroase exerciții în Marea Neagră, antrenându-se inclusiv pentru distrugerea unui grup naval inamic. De asemenea, în luna aprilie, Moscova a închis strâmtoarea Kerci (între mările Azov și Neagră) pentru navele de război ale altor țări. Interdicția se aplică inclusiv navelor militare ale Ucrainei, stat care are porturi la Marea Azov. Măsura, catalogată drept ilegală de țările occidentale, este programată să se încheie abia în luna octombrie 2021.

Amiralul Burke a afirmat că acțiunile Rusiei reprezintă o încercare a Moscovei de a determina țările pontice să accepte ideea că nicio altă națiune nu are dreptul să fie prezentă în Marea Neagră.

„Există un risc tactic, ca acel risc tactic să devină o problemă strategică și aceasta este o mare problemă cu această agresiune în creștere”, a declarat oficialul american, făcând referire la numeroase cazuri în care aviația rusă a survolat la mică altitudine nave de război NATO.

Burke a spus NATO și Statele Unite ar trebui să reacționeze la tentativele Rusiei de a controla Marea Neagră prin consolidarea prezenței strategice aliate în regiunea pontică.

“Trebuie să contracarăm această narațiune (a Rusiei) și să nu permitem ca acest argument să devină o regulă”, a subliniat Burke.

Oficialii americani au indicat în repetate rânduri Statele Unite își rezervă dreptul de a naviga în zonele contestate, în conformitate cu legislația internațională.

Conform Convenției ONU privind dreptul mării, ratificată de Rusia, navele străine au dreptul la „trecere nevinovată” în apele teritoriale.

“Escaladarea agresiunii militare rusești împotriva navelor americane și NATO arată că Rusia consideră că ar trebui să controleze accesul la Marea Neagră și să intimideze forțele navale NATO și vasele comerciale ori de câte ori Moscova dorește”, a declarat Jorge Benitez, expert european în securitate la grupul de reflecție Atlantic Council.

„În afara cazului în care NATO și SUA sporesc costurile pentru Rusia în legătură cu acestui comportament periculos, ar trebui să ne așteptăm ca viitorul comportament rus să își asume riscuri mai mari”, a adăugat Benitez.

“Rusia recunoaște că nu poate controla întreaga Mării Negre, dar vrea să fie puterea marină dominantă acolo”, a completat expertul.

La rândul său, generalul-locotenent (ret) Ben Hodges a declarat că “tot ceea ce speră Rusia să realizeze în estul Mediteranei sau în Africa de Nord emană din regiunea Mării Negre”, a spus Hodges.

„Aceasta este platforma lor de lansare pentru tot ce se află la sud de ei”, a completat fostul comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR).

“Din cauza posturii militare a Rusiei, va fi o vară lungă și fierbinte în Ucraina și în jurul acesteia”, a spus Hodges.

“Suntem doar într-o pauză … se vor opri doar dacă vor fi opriți”, a avertizat generalul.