ApărareȘtiri

Americanii de la Oshkosh au fost selectați să livreze blindate JLTV forțelor militare din SUA, România

Compania americană Oshkosh Defense a anunțat, pe data de 1 iulie, că a obținut un contract, în valoare de 152 milioane de dolari, pentru fabricarea de vehicule blindate Joint Light Tactical Vehicles (JLTV), remorci și echipamente conexe, care urmează să fie livrate Forțelor Armate din SUA, cât și unor aliați NATO: România, Lituania, Macedonia de Nord și Slovenia.

În luna noiembrie 2020, Guvernul României a indicat că va cumpăra de urgență 130 de vehicule blindate pentru forțele speciale, printr-un contract direct cu SUA, guvern la guvern, fără offset, în valoare de 227 de milioane de lei. Iar alegerea României este tot JLTV, produs de compania americană Oshkosh, care este prezentă și în România; subiect despre care Umbrela Strategică a relatat pe larg într-un articol din data de 6 noiembrie.

Din 2015, când Oshkosh a câștigat competiția Joint Light Tactical Vehicle pentru înlocuirea vehiculelor Humvee în SUA, compania a fabricat peste 12,500 de unități JLTV și a primit comenzi pentru acest tip de blindat din opt țări aliate sau partenere.

„JLTV oferă un nivel fără precedent de mobilitate off-road, supraviețuire și putere de foc, pe e o platformă de vehicul tactic ușoare. Am avut o primăvară aglomerată și elanul din jurul platformei continuă să crească”, a declarat John Lazar, vicepreședinte și director general pentru programe internaționale la Oshkosh Defense.

Până în prezent, Oshkosh a primit comenzi sau angajamente de la următoarele țări: Marea Britanie, Belgia, Muntenegru, Slovenia, Lituania, Brazilia, România și Macedonia de Nord.

Firma americană Oshkosh, cu sediul central în Wisconsin, este prezentă și în România, având o fabrică pe platforma industrială Automecanica Mediaș, dar nu este clar pentru cât timp, deoarece în iulie 2020 a anunțat că intenționează să închidă unitatea din țara noastră.

JLG Industries, care face parte din Oshkosh Corporation, a anunțat că intenționează să închidă fabrica din Mediaș, România, ca parte a unui efort de restructurare pe scară largă.

Potrivit publicației economice Bursa, în luna iunie, firmele americane Oshkosh şi AM General au câștigat licitația organizată de Romarm pentru operaţionalizarea la Moreni a primului hub de mentenanţă regional pentru vehiculele furnizate armatelor NATO europene. Cu respectiva ocazie, a fost testat dinamic unul dintre vehiculele JLTV din portofoliul firmei Oshkosh, care va face parte din gama ce va fi deservită de hubul de la Automecanica Moreni.

Americanii de la Oshkosh propun vehicule JLTV și pentru Programul autoturisme de teren blindate si neblindate de tip usor – 4×4 (ATBNTU 4X4), program considerat esențial de către Guvernul României și cadrul căruia se estimează că țara noastră ar putea achiziționa câteva mii de vehicule de acest tip.