ApărareȘtiri

Americanii de la Bell Textron Inc au finalizat producția elicopterelor de atac AH-1Z Viper pentru Bahrain

Elicoptere AH-1Z Viper (FOTO: Bell)

Compania americană Bell Textron Inc. a finalizat producția elicopterelor AH-1Z Viper pentru Bahrain Primele AH-1Z pentru Bahrain și-au făcut debutul în timpul Bahrain Air Show în noiembrie 2022, iar până în acest moment au fost livrate șase elicoptere.

Ultimele șase elicoptere sunt pregătite pentru expediere către Bahrain, urmând să fie livrate în cursul acestui an, se precizează într-un comunicat al companiei trimis Umbrela Strategică.

„Felicitări Regatului Bahrain pentru obținerea celei mai recente generații de AH-1Z”, a declarat Mike Deslatte, vicepreședinte Bell și director al programului H-1. „În calitate de lider în regiune, capacitățile defensive ale Bahrainului vor fi întărite în continuare de tehnologiile avansate ale Viper.”

Finalizarea programului AH-1Z pentru Bahrain vine după ce Bell a finalizat livrarea de elicoptere Viper pentru Corpul Pușcașilor Marini ai SUA, ceea ce înseamnă două programe majore de producție H-1 într-un singur an.

AH-1Z Viper este cea mai nouă generație de elicoptere de atac fabricate de Bell. Elicopterele Bell AH-1Z Viper pot fi dotate cu o combinație de până la două rachete aer-aer AIM-9M Sidewinder, 16 rachete aer-sol AGM-179 Joint Air-to-Ground Missiles (JAGM) sau AGM-114 Hellfire, și până la 76 de rachete neghidate, sau ghidate cu ajutorul sistemului de dirijare cu laser Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS).

Varianta Viper este momentan folosită de Corpul Pușcașilor Marini și de Bahrain, însă o serie de țări și-au manifestat interesul pentru achiziționarea de aparate AH-1Z, inclusiv România.

În 2017, ministrul Apărării din acel moment, Mihai Fifor, afirma că țara noastră ar putea cumpăra 45 de elicoptere Bell – 21 de transport UH-1Y Venom și 24 de atac AH-1Z Viper, însă, la fel ca în cazul multor alte programe de înzestrare ale MApN, proiectul a rămas doar la nivel declarativ.