Intelligence

Ambasadorul Jinga: Educația este crucială în lupta împotriva negării și denaturării Holocaustului

Antonio Guterres (s) - Ion Jinga (d) - Foto; Arhiva personală

Educația este ”absolut crucială” în lupta împotriva ignoranței, dezinformării și, în special, a negării și denaturării Holocaustului, a spus ambasadorul Ion Jinga, reprezentantul permanent al României la Organizația Națiunilor Unite, în discursul ținut la ceremonia de comemorare a Holocaustului, organizată luni de Sinagoga Park East din New York și ONU.

Desfășurat anul acesta online, ceremonia a fost condusă de către rabinul Arthur Schneier, supraviețuitor al Holocaustului și a beneficiat de participarea secretarului general al ONU António Gutteres, se precizează într-un comunicat misiunii diplomatice trimis Umbrela Strategică.

Ambasadorul Jinga a evocat contribuția României la demersurile comunității internaționale de combatere a antisemitismului și comemorare a Holocaustului. El a amintit  de adoptarea în perioada președinției române a Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului – IHRA (2016-2017) a definiției de lucru privind antisemitismul, precum și faptul că țara noastră a fost printre primele care au inclus definiția de lucru a anti-semitismului în legislația internă, aceasta conținând prevederi clare ce condamnă negarea Holocaustului și incitarea la antisemitism.

De asemenea, Guvernul român se află în etapa finală de aprobare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului de ură, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea acestei strategii.

La rândul său, MAE român a încheiat un Memorandum de înțelegere cu Yad Vashem – Autoritatea Statului Israel pentru Memoria Martirilor și Eroilor Holocaustului, în vederea facilitării cercetării arhivelor diplomatice românești cu privire la istoria comunității evreiești din România, înainte și după Holocaust.

Amabasadorul român a vorbit și despre experiența personală trăită în timpul vizitării fostului lagăr de concentrare de la Majdanek unde, în timpul celui de-al doilea război mondial, au murit peste 360 de mii de evrei

«Ceea ce am simțit atunci, nu poate fi exprimat în cuvinte. Pe frontispiciul Mausoleului gigantic de la Majdanek, care conține cenușa unora dintre victime, se află inscripționată fraza: “Destinul nostru, să fie un avertisment pentru voi!” Acest mesaj trebuie transmis din generație în generație. Măsurile legislative sunt importante. Dar ceea ce este absolut crucial în lupta împotriva ignoranței, dezinformării și, în special, a negării și denaturării Holocaustului, este educația oamenilor, pentru ca astfel de monstruozități să nu se mai repete!»,  a spus ambasadorul Jinga.

România comemorează Holocaustul atât la 27 ianuarie – zi stabilită în plan internaţional, cât şi la 9 octombrie – Ziua Naţională pentru Comemorarea Holocaustului.