InfrastructurăȘtiri

Ambasadorul Ion Jinga a prezidat ceremonia Premiului ONU pentru Populație 2021

Foto; Arhiva personală

Ambasadorul Ion Jinga, reprezentantul permanent al României la Națiunile Unite a prezidat în această săptămână ceremonia de decernare a Premiului ONU pentru Populație 2021, conform unui comunicat trimis Umbrela Strategică. 

Laureații din acest an sunt  Hassane Haousseize Zouera, comisar de poliție din Niger și Direcția Generale pentru Populație din provincia Oaxaca, Mexic.

Comisarul Zouera este campion al promovării drepturilor femeilor și copiilor și combaterii violenței de gen în Niger, coordonând activitatea de profil a 107 brigăzi de poliție în identificarea riscurilor la adresa copiilor și femeilor și elaborarea procedurilor administrative de combatere a violenței de gen.

Direcția Generală pentru Populație din Oaxaca s-a remarcat prin elaborarea unui « Atlas de Gen » recunoscut la nivel național, acesta fiind un instrument de diagnostic privind calitatea vieții femeilor din perspectiva egalității de gen și a constrângerilor cu care se confruntă; totodată, s-a implicat activ în promovarea educației pentru reducerea apariției sarcinii în randul adolescentelor.

”Premiul Națiunilor Unite pentru Populație – cea mai prestigioasă distincție acordată anual în sistemul ONU în acest domeniu – s-a dovedit a fi un instrument puternic pentru promovarea conștientizării importanței problemelor populației și onorarea contribuțiilor acelora care și-au pus cunoștințele în serviciul umanității”, a spus ambasadorul Jinga.

Diplomatul român este președintele Comitetului Premiului ONU pentru Populație, aflat la al treilea mandat în fruntea acestui organism al Națiunilor Unite.

Premiul ONU pentru Populație a fost înființat prin rezoluția Adunării Generale a ONU nr. 36/201 din 17 decembrie 1981, fiind acordat anual, începând cu 1983, pentru două categorii: persoane și instituții.

Între laureații săi s-au aflat premierul indian Indira Gandhi, Bill și Melinda Gates, Sangay Choden, regina-mamă a Bhutan-ului.