ApărareEnergieInfrastructurăIT&CȘtiri

Ambasador SUA: România, aliat cheie în noua strategie de protejare a regiunii pontice de orice influență malignă

România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii politici strategice de apărare a Flancului de sud-est al Europei de orice influență malignă, a declarat ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, la un eveniment al Consiliului din România al Ligii Navale a Statelor Unit, potrivit unui comunicat de presă.

“România este gazdă a unei prezențe rotaționale de aproape 1,000 de soldați americani și a amplasamentului sistemului Aegis Ashore la Deveselu, un element cheie al sistemului de apărare al Europei. Prețuim foarte mult parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite, precum și importanța Alianței NATO. Suntem mândri să fim prezenți în regiunea Mării Negre ca parte a angajamentului nostru pentru pace, securitate și prosperitate în regiune și nu numai”, a explicat ambasadorul.

“Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă”.

Zuckerman a subliniat că “România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale“.

Ambasadorul american a vorbit și despre legăturile dintre România și SUA în planul securității energetice sau în domeniul telecomunicaților.

Dar nu numai militarii sunt implicați în acest parteneriat. Românii din toate mediile au o miză importantă în securitatea și prosperitatea acestei țări. Lăudăm poporul român, pentru că a aruncat cătușele rămase ale comunismului și a construit o națiune puternică, liberă și înfloritoare din punct de vedere economic – un model pentru regiune și un exemplu demn pentru celelalte state membre NATO și UE. Statele Unite susțin pe deplin România în toate aspirațiile sale. Relația Statelor Unite cu România nu se bazează doar pe apărare; depunem eforturi susținute alături de partenerii noștri români pentru a crește securitatea și diversificarea energetică. România a semnat un acord privind cooperarea nucleară civilă cu Statele Unite, care va aprofunda parteneriatul nostru într-un sector crucial”.

Un alt subiect abordat de ambasadorul american a fost cel al tehnologiei 5G.

“Împărtășim aceeași viziune în asigurarea securității rețelei transatlantice pe măsură ce tehnologiile 5G se dezvoltă. Lumea liberă are nevoie de tehnologie 5G sigură – nu de tehnologie care este coruptă de companiile necinstite din China comunistă. Tehnologia 5G sigură de la companii de renume, altele decât Huawei, este singura cale de urmat. Suntem parteneri în combaterea actorilor răi din lumea cibernetică și în protejarea infrastructurii critice”, a explicat Zuckerman.

De asemenea, diplomatul american a vorbit și despre eforturile comune ale României și SUA de combatere a pandemiei de coronavirus, menționând inclusiv ajutorul acordat Statelor Unite de către România.

România a ajutat Statele Unite în multe moduri pentru a combate COVID. A ajutat Statele Unite să-și repatrieze cetățenii din întreaga lume. De asemenea, a trimis medici, asistente și alți specialiști în Statele Unite pentru a ajuta la împărtășirea lecțiilor valoroase învățate în timpul combaterii COVID în România și pentru a ajuta personalul medical să trateze americanii bolnavi. Parteneriatul american-român este cu adevărat special”.

Guvernul Statelor Unite și companiile americane care operează în România și-au intensificat acțiunile pentru a sprijini eforturile de ajutorare a României în urma COVID-19. Printr-un grant de 800.000 de dolari, lucrăm cu Crucea Roșie Română pentru a asigura comunităților rurale și altor comunități vulnerabile instrumentele adecvate pentru a combate această pandemie. Guvernul Statelor Unite și companiile americane din România au contribuit cu milioane de dolari, în bani și echipamente, pentru poporul român în lupta împotriva COVID”.

Diplomatul a mai declarat că “Statele Unite s-au angajat să ajute România să își atingă adevăratul potențial și să devină un lider economic european”.

“Prim ministrul Orban a dezvoltat un program economic ambițios. Programul solicită dezvoltarea imediată a drumurilor, autostrăzilor, căilor ferate și a altor proiecte de infrastructură de care România are nevoie disperată. Aceste programe solicită, de asemenea, dezvoltarea canalelor de irigație, fabrici de prelucrare a alimentelor și dezvoltarea zonelor agrare. România va fi din nou cunoscută drept grânarul Europei. În plus, proiectele reînnoite de energie nucleară, dezvoltate cu tehnologie occidentală, și noi extracții de petrol și gaze vor face din România un exportator net de energie. Renașterea României este pe drumul cel bun”.