EnergieInfrastructurăȘtiri

Ambasador SUA: În privința resurselor de gaze, România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom

Sursa: energynomics.ro

Din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom, în timp ce tentaculele Moscovei se întind în toată regiunea de sud-est a Europei, unde economiile naționale și relațiile comerciale se bazează în mod periculos pe gazul rusesc, a declarat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, cu ocazia inaugurarea operațiunii de amplasare a unei conducte ce va transporta spre România gazele extrase din Marea Neagră.

“Suntem aici să sărbătorim unul din cei mai importanți pași făcuți de România pentru dezvoltarea resurselor sale de gaze naturale din Marea Neagră. Ele reprezintă o comoară națională ce are potențialul de a transforma România într-o țară mai prosperă și sigură din punct de vedere energetic”, a declarat Zuckerman, într-un discurs rostit joi, potrivit unui comunicat de presă.

“Acest proiect este un pilon cheie al parteneriatului strategic SUA-România. Când Președintele Trump l-a găzduit pe Președintele Klaus Iohannis în a doua sa vizită la Casa Albă în august 2019, unul dintre subiectele importante discutate a fost consolidarea cooperării noastre energetice”, a amintit ambasdorul.

Oficialul american a mai afirmat că într-o declarație comună, cei doi lideri au reafirmat parteneriatul dintre Washington și București și “au subliniat opoziția comună a Statelor Unite și României față de gazoductul Nord Stream 2” și eforturile noastre de a asigura o securitate energetică mai mare pentru Europa și de a reduce dependența de gazul rusesc.

Diplomatul SUA a acuzat Moscova că folosește gazul natural ca un mijloc de a influența – prin șantaj și constrângere – guvernele din estul și centrul Europei, în mod particular Republica Moldova, Ucraina.

“Rusia își pune în practică planul de a domina și controla piețele de energie din Europa Centrală printr-o rețea de infrastructură. Moscova folosește gazul natural pentru a șantaja politic și a constrânge guvernele vulnerabile din această regiune. Seduce politicienii lacomi și produce oligarhi miliardari pentru a-și răspândi influența în toată Europa – de la cele mai mari economii ale continentului până la cele mai mici și mai slabe țări“, a explicat oficialul.

Ambasadorul a menționat în acest sens și Republica Moldova, afirmând că Moscova “forțează guvernul Moldovei și pune bunăstarea oamenilor săi în pericol în timpul iernii, când lipsa de gaz ar însemna o moarte sigură pentru mulți”.

“Din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom. Tentaculele Moscovei se întind în Ucraina, Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia și Turcia – unde economiile naționale și relațiile comerciale se bazează în mod periculos pe gazul rusesc”.

Oficialul american a mai semnalat că România are nevoie să-și îmbunătățească climatul de afaceri și investițional al României pentru a atrage un volum sporit de investiții.

“Aceste îmbunătățiri sunt extraordinar de importante pentru a încuraja climatul de investiții interne și străine necesare pentru ca astfel de proiecte să avanseze”.

Compania Grup Servicii Petroliere (GSP) și Black Sea Oil & Gas (BSOG) au anunțat joi începerea etapei de amplasare a unei conducte cu o lungime de peste 120 de kilometri ce va transporta în România gazele extrase din platoul continental al Mării Negre.

“Cu o producție anuală estimată la un miliard de metri cubi, Midia Gas Development a BSOG va contribui la securitatea energetică, asigurând diversificarea surselor de gaz și reducând dependența de importurile de gaze din Rusia”, a afirmat Zuckerman.

Ambasadorul a subliniat că “această conductă este o infrastructură esențială pentru garantarea prosperității viitoare a României, a securității acestei națiuni și a vecinilor săi”.