ApărareȘtiri

Ambasadoarea SUA la Varșovia sugerează că armele nucleare americane din Germania ar putea fi mutate în Polonia

Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA la Varșovia, a sugerat printr-un mesaj pe Twitter că armele nucleare americane aflate în Germania ar putea fi mutate în Polonia, în contextul disensiunilor de la Berlin privind prezența bombelor atomice, informează site-ul organizației publice Telewizja Polska.

Mesajul postat de Mosbacher pe Twitter pe data de 15 mai face referire la un articol scris de ambasadorul SUA la Berlin, Richard A.Grenell, în care acesta a acuzat Germania că subminează politca NATO de descurajare nucleară, după că unii lideri ai social-democraților germani, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunțat în favoarea dezarmării nucleare.

Afirmațiile celor doi ambasadori americani vin în contextul în care relațiile dintre Berlin și Washington au fost deseori tensionate în perioada mandatului lui Trump, care a criticat în repetate rânduri Berlinul pentru nivelul scăzut al cheltuielilor militare și a acuzat Germania că este “captivă” Rusiei din cauza dependenței de hidrocarburile rusești.

Pe de altă parte, Polonia este una dintre puținele state membre NATO care respectă regula privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar Varșovia este una dintre țările europene care a cumpărat masiv echipamente militare și armament din SUA, inclusiv avioane de generația a cincea F-35.

Rusia a reacționat la începutul acestei săptămâni, criticând dur afirmațiile ambasadoarei americane în Polonia.

“Sperăm că Washingtonul și Varșovia conștientizează caracterul periculos al unor astfel de declarații, care tensionează relațiile deja complicate între Rusia și NATO și pun în pericol baza materială a securității europene, afectată de acțiunile unilaterale ale SUA, mai întâi de toate, prin denunțarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF)”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit agenției Tass.

“O contribuție reala la consolidarea securității europene ar fi readucerea focoaselor nucleare americane pe teritoriul SUA. Exact așa cum a făcut Rusia când a readus toate armele nucleare pe teritoriul său”, a adăugat Zaharova.

Însă, o parte din arsenalul nuclear rusesc este dislocat în exclava rusească Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania, element care provoacă temeri la Varșovia și în capitalele țărilor baltice, care acuză Moscova că subminează securitatea în zonă prin dislocarea de arme atomice în regiune.