IntelligenceȘtiri

Ambasada Maltei la Bruxelles ar fi folosită de China pentru a spiona Comisia Europeană – surse

Serviciile britanice de informații au alertat Belgia în legătură cu o amplă operațiune de spionaj derulată de China care a vizat Comisia Europeană, relatează publicația franceză Le Monde, potrivit The Telegraph și Politico.

Potrivit mai multor surse citate de Le Monde, se crede că Beijingul ar fi instalat echipamente de spionaj în incinta Ambasadei Maltei la Bruxelles, aflată vizavi de sediul Comisiei Europene.

Britanicii i-au informat pe omologii lor din serviciile de contraspionaj belgiene că suspectează că agențiile chineze de spionaj au fost implicate în renovarea clădirii care găzduiește ambasada malteză, inaugurată în 2007.

China ar fi finanțat renovarea și mobilarea clădirii, cunoscută drept “Dar Malta”, însă autoritățile de la La Valetta au precizat că Beijingul doar a donat mobilier, în timp ce lucrările de renovare au fost achitate de Guvernul maltez.

Cotidianul francez a relatat vineri că, după 2010, serviciile de securitatea din Belgia au început să suspecteze că agențiile chineze de spionaj au folosit ambasada – situată chiar vizavi de sediul Comisiei Europene – pentru a spiona instituțiile europene.

Operațiunea de spionaj “ar putea, conform serviciilor belgiene de informații, să continue până astăzi”, se precizează în articolul publicat de Le Monde.

Autoritățile malteze au negat categoric informațiile, spunând că ambasada este în mod regulat cercetată de Serviciul maltez de Securitate.