ApărareȘtiri

Alte două țări europene sunt interesate să achiziționeze drone turcești Bayraktar TB2

BayraktarTB2 (Foto: Baykar)

Slovacia și Serbia și-au exprimat interesul pentru dronele turcești Bayraktar TB2, care și-au demonstrat utilitatea în actualul război din Ucraina, unde au provocat pierderi semnificative forțelor rusești.

Ministrul Apărării de la Bratislava, Jaro Nad, a anunțat, pe contul său oficial de Twitter, că a discutat miercuri cu Haluk Bayraktar, directorul general al producătorului turc Baykar, despre posibilitatea achiziției de sisteme aeriene fără pilot pentru Armata slovacă, informează portalul de știri militare Janes.

Oficialul slovac a precizat că poartă discuții și cu alți producători de drone.

„Lucrările de achiziție de drone pentru armata slovacă avansează. Discuții bune astăzi cu domnul Bayraktar din Turcia și discuțiile cu alți producători de drone [sunt] în curs de desfășurare”, a afirmat Jaro Nad.

Mesajul oficialului slovac a inclus și un model al unei drone Bayraktar TB2 cu marcaje slovace.

Slovacia nu dispune de drone înarmate, deși această lacună a fost identificată de Ministerul Apărării în Cartea albă pentru apărare încă din anul 2016.

Polonia a devenit anul trecut primul stat membru UE care a cumpărat drone Bayraktar TB2.

Până acum, turcii au exportat drone Bayraktar TB2 în 22 de țări, fiind produse aproximativ 300 de aeronave fără pilot de acest tip, relatează publicația Yeni Șafak.

Războiul din Ucraina pare să fi convins și o altă țară europeană: Serbia

Astfel, la începutul acestei săptămâni, Serbia și-a reiterat intenția de a achiziționa drone de luptă turcești, relatează agenția Anadolu News.

Președintele de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a afirmat că i-a cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să furnizeze Serbiei vehicule aeriene fără pilot Bayraktar TB2.

„Acum două zile, la o întâlnire cu președintele Turciei, Erdogan, am spus că vrem să cumpărăm Bayraktar din Turcia, iar Erdogan mi-a promis că le putem obține”, a spus Vucic, luni.

La sfârșitul anului 2020, Serbia și-a exprimat interesul pentru dronele dezvoltate de compania turcă Baykar.

Vucic a lăudat Bayraktar TB2, adăugând că Serbia este foarte interesată de acest sistem fără pilot și cu siguranță va cumpăra câteva în viitor.

În ultimii ani, Belgradul a demarat un amplu proces de înarmare, amplificând temerile privind posibilitatea declanșării unui nou război în Balcani. Serbia a achiziționat echipamente militare din diverse surse, precum avioane MiG-29, sisteme antiaeriene Pantsir, tancuri T-72 și vehicule blindate din Rusia, dar și sisteme antiaeriene cu rază medie de acțiune FK-3 și drone înarmate CH-92 din China.

Totodată, Serbia este interesată să achiziționeze avioane de luptă Dassault Rafale din Franța, lucru confirmat sâmbătă de președintele Vucic.

„Negociem de un an achiziția a 12 Rafale noi și negociem cu o altă țară pentru achiziția a 12 Rafale second-hand”, a afirmat liderul de la Belgrad, citat de Daily Sabah.

Bayraktar TB2 este o dronă de atac de tip MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) care poate fi echipată cu diverse tipuri de rachete aer-sol și muniție ghidată și neghidată, putând transporta o sarcină utilă de doar 150 de kilograme. Folosită intens în luptele din Siria, Irak, Azerbaidjan, Libia și Ucraina, drona s-a dovedit a fi o soluție utilă și ieftină capabilă să distrugă echipamente militare importante, cum ar fi sisteme antiaeriene sau de artilerie, vehicule blindate, chiar și tancuri.