ApărareȘtiri

Alte două aeronave F-16 Fighting Falcon pentru Escadrila 53 Vânătoare au sosit la Baza Aeriană 86

F-16 (OGMA)

Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române au sosit vineri după-amiază  din Portugalia la Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Următoarele două aeronave vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, iar ultima, în primul trimestru al anului 2021.

Cele cinci aeronave sunt în configurație M5.2, la fel ca celelalte 12 care se află deja în dotarea Armatei României.

Achiziția a încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate, a precizat MApN .

Pentru achiziționarea pachetului de bunuri şi servicii complementare sunt în curs de atribuire guvernului SUA contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, specifice Programului Foreign Military Sales – FMS.

Atribuirea contractelor este în conformitate cu prevederile art.22 lit)f din OUG nr. 114/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.125/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Programul va permite și creșterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum și crearea capabilității de reparații capitale pentru motoarele ce echipează avioanele F-16.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare 12 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană.