ApărareȘtiri

Aleksandr Lukașenko susține că SUA și Europa orchestrează protestele din Belarus

Sursa: BelTA

Președintele de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a acuzat Statele Unite și Europa că orchestrează protestele din Belarus, izbucnite în urma unui scrutin prezidențial controversat, care s-a terminat cu o victorie neverosimilă a acestuia.

“Statele Unite planifică și direcționează, iar europenii cooperează”, a declarat Lukașenko, adăugând că “în apropiere de Varșovia a fost creat un centru special”, relatează agențiile de presă Tass și BelTA.

“Știi, când există revolte în apropiere și tancurile și avioanele încep să se miște, nu este o coincidență”, a afirmat controversatul lider de la Minsk, probabil făcând referire la acordul semnat de Varșovia și Washington privind dislocare altor o mie de miliari americani în Polonia.

Alexander Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a obținut un nou mandat de președinte în urma alegerilor din 9 august, câștigate la un scor neverosimil: peste 80% din voturi.

Opoziția contestă rezultatul, afirmând că au fost înregistrate numeroase cazuri de fraudă electorală, astfel că zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta. În replică, forțele de securitate au intervenit în forță pentru a reprima manifestațiile, mai mulți protestatari fiind răniți, iar un tânăr demonstrat și-ar fi pierdut viața.

De asemenea, mii de persoane au fost arestate pentru că au participat la manifestații.

Înainte de alegeri, inamicul Belarusului în viziunea lui Lukașenko era Rusia, însă, după ce Minskul a obținut sprijin militar din partea Moscovei, inamicul a devenit Occidentul.