ApărareȘtiri

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Statele Unite cer un proces electoral liber şi echitabil

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, David Hale, a avut discuții cu președintele de la Chișinău, Igor Dodon, şi cu fostul prim-ministru Maia Sandu, despre scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, relatează postul TVR Moldova.

„În cadrul convorbirile telefonice separate, David Hale a discutat cu cei doi lideri politici despre importanţa unui proces electoral liber şi echitabil, care să respecte voinţa poporului, inclusiv despre crearea de condiţii echitabile pentru toţi candidaţii, eliminarea sprijinului ilegal străin pentru campaniile politice şi accesul imparţial la mass-media, în conformitate cu legile Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă, publicat de Departamentul de Stat pe 13 octombrie.

David Hale a subliniat sprijinul SUA pentru observarea alegerilor, inclusiv cu observatori pe termen lung de la Biroul OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului.

Discuțiile ar fi avut loc la telefon, pe 9 octombrie, informează Unimedia.

Totodată, oficialul american a reiterat sprijinul SUA în procesul de monitorizare a alegerilor, inclusiv prin intermediul unor observatori pe termen lung din cadrul Biroului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului.

În cursa pentru funcția de președinte s-au înscris opt candidați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul Unirea).