IntelligenceȘtiri

Alegeri în SUA: Toate privirile îndreptate spre trei state tradițional democrate care au trecut de partea lui Trump în 2016 / Live Map

Cursa prezidențială din acest an va fi decisă în acele state tradițional democrate, cunoscute colocvial ca „zidul albastru”, pe care Donald Trump le-a câștigat în 2016 în fața lui Hillary Clinton.

În ultimele aproape trei decenii, cele trei state – Pennsylvania, Michigan și Wisconsin – au votat constant pentru candidații Partidului Democrat la funcția de președinția SUA, cu o singură excepție, în 2016, când învingător a fost republicanul Donald Trump.

Biden speră să dovedească că episodul din 2016 a fost un accident, însă Trump mizează pe un nou miracol aici. Momentan, sute de mii de buletine de vot în cele trei state cheie sunt încă necontabilizate, astfel că este prea devreme să estimăm cui îi va aparține victoria.

În Pennsylvania, unde o victorie a lui Biden este considerată drept una dintre cele mai clare căi ale sale către Casa Albă, oficialii spun că nu vor putea contabiliza toate buletinele de vot prin poștă decât abia în cursul zilei de miercuri. Și se crede că aceste voturi vor favoriza candidatul democrat, relatează The Independent.

Același lucru este valabil și în Detroit, Michigan, unde rezultatul final este așteptat abia miercuri seara.

Între timp, The New York Times raportează că în Wisconsin, în două zone foarte populate, Milwaukee și Green Bay, nu au fost însă numărate voturile prin corespondență. O situație similară în privința întârzierilor în numărarea voturilor prin corespondență se conturează și în Georgia, un stat tradițional republican în care, momentan, diferența între Trump și Biden este una redusă, de doar 2% în favoarea președintelui în exercițiu.

Pentru a obține funcția de președinte al SUA, câștigătorul trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul.

În acest moment, potrivit proiecțiilor postului Fox News, Biden are 238 de voturi electorale, în timp ce Trump a strâns 213. Pennsylvania cu 20 de voturi, Michigan (16 voturi) și Wisconsin (10 voturi) vor decide cine va ocupa Casa Albă în următorii patru ani.

Harta alegerilor din SUA:

https://www.foxnews.com/elections/2020/general-results