ApărareIntelligenceȘtiri

Victorie în Europa: “Închidem pentru totdeauna – toate cele bune – rămas bun” – unul din ultimele mesaje ale forțelor germane

Transmisionist german Sursa: GCHQ

Centrul Guvernamental de Comunicații (GCHQ) din Marea Britanie a dezvăluit recent, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, un mesaj al unei rețele de transmisiuni radio a forțelor armate germane, trimis în ultimele ore al conflagrației mondiale.

În cadrul activității de interceptatre și decriptare a comunicațiilor inamice în timpul ultimei conflagrații mondiale, renumitul centru britanic de criptanaliză, cu sediul la Bletchley Park, a urmărit și traficul radio în rețeaua ce purta numele de cod Brown, care aparținea unei unități de cercetare a Forțelor Aeriene Germane, implicată inclusiv în dezvoltarea bombelor zburătoare V1 și rachetelor balistice V2, informează publicația The Telegraph.

Bletchley Park (Sursa: GCHQ)

Mesajul, unul din ultimele mesaje interceptate, arată că specialiștii în criptologie de la Bletchley Park au lucrat până în ultimele ore al conflagrației pentru a se asigura că războiul nu se va prelungi, a afirmat istoricul Tony Comer de la GCHQ.

Comer a adăugat că mesajul, publicat cu ocazia aniversării Zilei Victoriei în Europa, oferă “o măruntă perspectivă asupra oamenilor reali din spatele mașinăriilor de război”.

Cu trupele aliate apropiindu-se de orașul Cuxhaven din nordul Germaniei, unde se afla un centru de transmisiuni radio al rețelei Brown, un mesager a trimis un ultim mesaj înainte de închiderea definitivă a centrului.

Mesajul, interceptat de criptologii de la Bletchley Park, a fost transmis pe 7 mai 1945, la ora 07:35. 

“Trupele britanice au intrat în Cuxhaven la ora 14:00 pe 6 mai – de acum înainte tot traficul radio va înceta – vă doresc toate cele bune. Lt. Kunkel”, se afirmă în prima parte a mesajului.

“Închidem pentru totdeauna – toate cele bune – rămas bun”, conchide militarul german care a transmis mesajul.

În urmă cu 75 de ani, pe 8 mai 1945, la ora Germaniei 23:01 (ora României, 00:01, 9 mai) s-a încheiat în mod formal cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Conflagrația va mai continua încă cinci luni în Pacific, până capitularea Japoniei. Războiul a lăsat o lume devastată și însângerată, iar pentru țările din estul Europei, dar și din alte părți ale lumii, mai 1945 a însemnat doar schimbarea tiraniei naziste cu cea comunistă.

Sursa: GCHQ