ApărareȘtiri

Airbus Helicopters România câștigă un contract de 36,5 milioane de euro pentru repararea elicopterelor SMURD

SMURD

Airbus Helicopters România a câștigat un contract de 36,5 milioane de euro servicii de reparare și de întreținere a elicopterelor de tip EC-135/H-135 din dotarea Inspectoratul General de Aviație al MAI (IGAv), ce execută misiuni SMURD, se arată într-un document publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice Tenders Electronic Daily.

Conform contractului pe o durată de patru ani, Airbus Helicopters va asigura servicii de reparații, service, asistență tehnică, suport logistic și asigurarea de piese și materiale consumabile aferente acestor servicii, în vederea reparării, întreținerii și menținerii în stare operațională a elicopterelor tip EC-135/H-135 ce execută misiuni SMURD, din dotarea Detașamentului Aeromedical din cadrul IGAv.

Potrivit termenilor contractului, câștigătorul licitației va asigura următoarele servicii și operațiuni:

 • Executarea de revizii periodice la celulă şi motoare, ca urmare a consumului de resursă în ore de funcţionare, cu înlocuirea de piese / subansambluri necorespunzătoare din punct de vedere tehnic sau expirate în timp/ore funcţionare/cicli, în conformitate cu manualele de exploatare ale constructorului elicopterului EC 135/ H135 şi ale motoarelor (Master Servicing Manual), după cum urmează:
  – Inspecții, înlocuiri de lichide speciale, reparații capitale etc. conform capitolelor 4 și 5 din MSM EC135/H135 (ultima revizie);-
  – Inspecții, înlocuiri de lichide speciale, reparații capitale etc. la motoare conform ultimelor revizii ale manualelor de exploatare ale acestora.
 • Aplicarea de buletine service şi modernizări emise de constructor la celulă şi motoare;
 • Executarea de revizii la celulă şi motoare cu înlocuirea de piese / subansambluri necorespunzătoare din punct de vedere tehnic, în conformitate cu manualele de exploatare ale constructorului elicopterului EC 135/H135 şi ale motoarelor (Master Servicing Manual);
 • Remedierea defecţiunilor tehnice apărute la celulă şi motoare cu înlocuirea de piese / subansambluri necorespunzătoare din punct de vedere tehnic;
 • Efectuarea schimbului standard al pieselor / subansamblurilor necorespunzătoare din punct de vedere tehnic (defecte sau cu resursa tehnică expirată);
 • Executarea de reglaje / controale la diferite componente şi subansambluri ale elicopterului;
 • Montarea, întreținerea sau repararea de echipamente opţionale;
 • Actualizarea documentației tehnice de mentenanţă a elicopterelor (manuale tehnice de întreținere, manuale de zbor etc.).

Contractul a fost încheiat pe data de 29 octombrie 2020 și publicat pe platforma Tenders Electronic Daily pe 16 noiembrie 2020.

Airbus Helicopters are o fabrică de 10.000 mp în județul Brașov, unde ar urma să producă modelul H215M. Înființată în 2002, Airbus Helicopters România este o societate mixtă între Airbus Helicopters, cu 51%, și compania de stat IAR Brașov cu 49%, relatează SeeNews.