ApărareȘtiri

Airbus Helicopters Romania a finalizat reconfigurarea a cinci elicoptere H225 pentru Ministerul de Interne al Ucrainei

Elicoptere H225 (Airbus)

Airbus Helicopters Romania a finalizat procedura de livrare a cinci elicoptere H225 reconfigurate către Ministerul de Interne al Ucrainei, a anunțat compania, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

În anul 2018, Airbus Helicopters și Ministerul de Interne de la Kiev au semnat un contract privind modificarea a 21 de elicoptere de tip H225 din configurația offshore în configurație SAR (căutare și salvare), transport tactic și aplicarea legii.

În 2018, Airbus Helicopters și Ministerul de Interne al Ucrainei au semnat un contract privind modificarea a 21 de elicoptere de tip H225 din configurația offshore în configurație SAR (căutare și salvare), transport tactic și aplicarea legii.

Airbus Helicopters Romania execută lucrările pentru un total de 15 din acest număr de aeronave din 2019 încoace, la sediul său din Ghimbav. Lucrările proiectului H225 includ inspecții majore pentru repunerea în stare și încorporarea de echipamente speciale precum EOS, faruri de căutare, dispozitiv Bambi de aruncare a apei și echipamente EMS.

Elicopterele nou modernizate vor fi folosite pentru misiuni de căutare și salvare în condiții dificile și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice, stingerea incendiilor, forțele de ordine și transport tactic.

„Proiectul H225 a fost unul dintre cele mai complexe pe care le-am avut în ceea ce privește lucrările efectuate, dar și numărul de elicoptere alocate. Am avut o echipă dedicată, colegi români și francezi făcând tot posibilul pentru a asigura servicii de înaltă calitate și suntem foarte mândri că am livrat aeronavele la timp”, a declarat Georges Durdilly, director general Airbus Helicopters Romania.

Cea mai nouă versiune a familiei de elicoptere Super Puma, Airbus H225 este un elicopter utilitar bimotor cu rază lungă de acțiune, care este folosit de forțe militare și clienți civili din întreaga lume. H225 a acumulat peste 5,8 milioane de ore de zbor în timpul operațiunilor din întreaga lume, în cele mai dure condiții, inclusiv condiții severe de gheață și medii maritime extrem de provocatoare, abordând o gamă largă de misiuni precum transportul aerian comercial, SAR, aplicarea legii, stingerea incendiilor, evacuare medicală (medevac), umanitar, ajutor în caz de dezastre și lucrări aeriene. Ca element de referință în domeniul său, pilotul automat al elicopterului H225 oferă precizie, stabilitate, protecție a anvelopei de zbor și asistență pentru pilot – inclusiv moduri superioare dedicate de căutare și salvare (SAR). H225 și versiunea sa militară – H225M – au fost selectate și operate de 20 de țări pentru misiuni SAR în întreaga lume.

Airbus este prezent în România cu toate cele trei divizi ale sale: Airbus Helicopters Romania (2002) și Premium Aerotec (2009) la Brașov și Airbus Defence and Space (2005) la București.

Airbus propune Ministerului Apărării din România un alt elicopter din familia Super Puma: H215. Grupul european și-a exprimat dorința să producă la Ghimbav, împreună cu partenerul român IAR, varianta militarizată a acestui tip de elicopter (H215M), atât pentru Forțele Armate Române, cât și pentru clienți internaționali.