ApărareȘtiri

Airbus Helicopters continuă dezvoltarea versiunii militare a H160

Sursa: (c) Eric Raz

Airbus Helicopters și Directoratul General pentru Armament din Franța (DGA) derulează o serie nouă de studii pentru a continua dezvoltarea versiunii militare a H160 și pentru a defini ecosistemul asociat pentru suport, în cadrul programului Joint Light Helicopter (Hélicoptère Interarmées Léger: HIL), conform unui comunicat al companiei.

Acest contract lansează activitățile de pre-dezvoltare a versiunii militare a H160, cunoscut de către forțele armate franceze și sub numele Guépard, cu scopul de a respecta calendarul de livrări anunțat în luna mai 2019 de către ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

Noile studii se vor concentra și asupra definirii cadrului de suport optim, tridimensional, al flotei H160M. Airbus Helicopters, Safran Helicopter Engines și DGA vor colabora îndeaproape pentru a maximiza rata de disponibilitate pentru zbor a elicopterelor și pentru a optimiza costurile mentenanței flotei.

“Lansarea colaborării între industrie și Ministerul Forțelor Armate pentru a defini cadrul de suport pentru Guépard și procesele asociate încă din faza de pre-dezvoltare este esential. Rezultatul acesteia ne va furniza toate elementele necesare pentru a asigura un înalt nivel de disponibilitate a elicopterului H160M la momentul intrării în serviciul forțelor armate franceze,” a spus Alexandra Cros, vicepreședinte și responsabil pentru afaceri guvernamentale la Airbus Helicopters Franța, adăugând: “Aceste studii dezvoltă și consolidează munca și angajamentele pe care ni le-am asumat recent prin contractele de suport global pentru flotele Cougar, Caracal și Tiger ale forțelor armate franceze”.

H160 a fost proiectat drept elicopter modular, disponibil și în variantă militară, cu o singură platformă, capabil să îndeplinească misiuni variate – infiltrări de tip commando, interceptări aeriene, foc de acoperire, luptă anti-navă.

Lansarea programului HIL în 2021 va permite primele livrări pentru forțele armate franceze în 2026.