ApărareȘtiri

Airbus Helicopters a semnat un acord-cadru cu SRI pentru întreținerea elicopterelor utilizate de demnitarii români

Elicopter SA 365 N Dauphin (sursa foto: SRI)

Airbus Helicopters în România a semnat recent un acord-cadru pe trei ani cu Serviciul Român de Informații (SRI), prin U.M. 0929 București, care are ca obiect prestarea de servicii de mentenanţă pentru elicoptere SA365N Dauphin utilizate la transportul demnitarii români, inclusiv a președinților.

Acordul cadru, semnat pe data de 27 august 2021,  prevede efectuarea de revizii, reparaţii capitale (RK), reparaţii curente, actualizări documentații tehnice elicopter, asigurarea de piese de schimb, echipamente, materiale funcționale. Termenii contractului stipulează că produsele noi livrate au o garanție de minim 11 luni sau 500 ore, iar prestatorul se obligă să remedieze în perioada de garanție, în mod gratuit defecțiunile apărute la produsele livrate.

Valoarea acordului cadru se ridică la 47,3 milioane de lei, fără TVA (aproximativ 9,5 milioane de euro).

În baza acestui acord cadru, pe data de 30 august a fost atribuit un alt contract pentru servicii mentenanță elicoptere Dauphin, în valoare de 55,4 milioane de lei (fără TVA).

Elicopterele SA365N Dauphin, aflate actualmente în dotarea SRI, au fost achiziționate în anii ’80 pentru transportul familiei Ceaușescu, fiind înmatriculate cu indicativele 201, 202, 203 și 204. Elicopterul Dauphin nr. 202 a fost folosit de soții Ceaușescu în ziua de 22 decembrie pentru a fugi de pe clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

După 1989, elicopterele au fost utilizate pentru transportul oficialilor români de rang înalt, fiind pilotate de piloți din cadrul SRI.