ApărareIntelligenceȘtiri

Airbus face echipă cu un startup pentru a dezvolta o soluție europeană de monitorizare din spațiu a obiectivelor militare

Defence Site Monitoring (Airbus)

Grupul aerospațial Airbus, în parteneriat cu starup-ul francez specializat în analiza datelor geospațiale Earthcube, dezvoltă o soluție bazată pe inteligența artificială pentru monitorizarea din spațiu a obiectivelor strategice militare: porturi, aeroporturi și în curând baze terestre, informează publicația La Depeche.

Soluția online, numită Defense Site Monitoring, este destinată forțelor armate și serviciilor de informații.

Aceasta combină expertiza Earthcube în identificarea automată a obiectelor cu imaginile de înaltă rezoluție capturate de sateliții Airbus.

Algoritmii utilizați sunt deja capabili să detecteze, să identifice și să clasifice automat avioane și nave, atât civile, cât și militare.

Avantajul soluției este acela că permite o economie considerabilă de timp în luarea rapidă a deciziilor corecte, susțin oficialii Airbus.

„Airbus este un partener strategic pentru forțele armate franceze și europene, care deservește suveranitatea națională și oferă soluții de informații sigure și de nădejde. Cu ajutorul Defence Site Monitoring, sute de obiective de interes vor fi monitorizate și analizate zilnic, grație reactivității și agilității sateliților noștri și a algoritmilor IA ai Earthcube, capabili să proceseze gigați de date”, a decelarat François Lombard, director al diviziei Intelligence business la Airbus Defence and Space.

Soluția dezvoltată de parteneriatul între Airbus și Earthcube este una dintre puținele soluții europene de monitorizare din spațiu, un sector dominat de firme americane precum Orbital Insight, Descartes Labs sau Space Know.