InfrastructurăȘtiri

Airbus, cel mai mare producător de aeronave comerciale din lume, pentru al doilea an consecutiv

Sursa: Airbus

Grupul european Airbus a rămas cel mai mare producător de aeronave comerciale din lume, pentru al doilea an consecutiv, livrând 566 de avioane în 2020, cu o treime (34%) mai puțin decât în anul anterior.

Declinul înregistrat de grupul european a fost cauzat de reducerea drastică a activității din sectorul transportului aerian de pasageri din cauza pandemiei de coronavirus.

Livrări și comenzi avioane comerciale Airbus în 2020

Deja afectat de problemele cu avioanele 737 MAX, grupul Boeing, principalul rival al celor de la Airbus, a resimțit chiar mai puternic criza din sectorul aviatic, reușind să livreze doar 118 aparate în perioada ianuarie-noiembrie 2020, relatează postul CNBC.

Din cauza pandemiei, producția de aeronave Airbus scăzut cu 40% în primele trei trimestre ale anului trecut, aspect ce a creat dificultăți furnizorilor și subcontractanților grupului Airbus. Totuși, în ultimul trimestru al anului, Airbus a reușit să crească producția, astfel că în ultimele trei luni ale anului au fost livrate nu mai puțin de 225 de aeronave.

În ceea ce privește comenzile, Airbus a vândut un număr net de 268 de avioane în 2020, de aproape trei ori mai puțin decât în anul precedent, în condițiile în care unii clienți au anulat achizițiile de aeronave.

La finalul anului 2020, portofoliul de comenzi al Airbus se ridica la 7.184 de aeronave, comparativ cu 7.482 după anul anterior.

Ca urmare a crizei sectorului aviatic, Airbus a anunțat în iunie că intenționează să elimine aproximativ 15.000 de locuri de muncă în întreaga lume până în vara anului 2021, dintre care o treime în Franța.