ApărareIT&CȘtiri

Airbus anunță realizarea primului zbor autonom al dronei-elicopter VSR700

Sursa: Airbus

Prototipul dronei-elicopter VSR700, realizată de Airbus Helicopters, a întreprins recent primul zbor autonom, care a durat 10 minute și s-a desfășurat la un centru de testare a dronelor de lângă Aix-en-Provence, în zona de sud Franței, se arată într-un comunicat remis redacției Umbrela Strategică.

Noua dronă-elicopter al putea echipa navele Forțelor Navale Franceze.

Acest zbor reprezintă o etapă importantă a programului, după ce, anul trecut, în luna noiembrie, a avut loc primul zbor pentru a verifica rezistența prototipului, în conformitate cu reglementările în vigoare.

“Zborul autonom al VSR700 este un pas important care ne permite să facem teste pe mare, la sfârșitul anului 2021, ca parte a studiilor de risc privind viitoarea dronă a forțelor navale franceze”, a declarat Bruno Even, CEO Airbus Helicopters.

Pentru ca acest zbor autonom să fie posibil, Airbus Helicopters a implementat sistemul geofencing, un perimetru virtual în baza căruia a fost obținut permisul pentru realizarea zborului.

Drona VSR700 – derivată din elicopterul cu echipaj uman Guimbal Cabri G2, fabricat de Hélicoptères Guimbal – este un sistem de zbor fără pilot din categoria de greutate maximă la decolare de 500 – 1000 kg , care oferă cel mai bun mix de capacitate de încărcare, rezistență și cost operațional. Poate transporta mai mulți senzori navali în mărime reală pentru perioade extinse de timp și poate opera de pe vase, împreună cu un elicopter, amprenta logistică fiind redusă.

Prototipul VSR700 a evoluat în ultimele luni, după zborul inaugural, prin implementarea funcției geofencing și a sistemului Flight Termination, care face posibilă întreruperea misiunii dacă este necesar. La nivelul vehicului aerian s-au făcut update-uri la nivel de software pilot automat și modificări structurale.