ApărareInfrastructurăȘtiri

Airbus A400M a primit certificare Automatic Low Level Flight pentru zboruri de joasă altitudine

Avion A400M al Forțelor Aeriene Regale Britanice (Scott Norbury)

Avionul militar de transport A400M a primit certificarea Automatic Low Level Flight pentru zboruri de joasă altitudine, fiind singura aeronavă din categorie cu această capabilitate, conform unei comunicări a companiei producătoare. 

Campania pentru certificare, desfășurată în aprilie 2020 în Munții Pirinei și în centrul Franței, a inclus operațiuni desfășurate la altitudini de până la 500 ft (152,4m), inclusiv tranziția de la zboruri joase la alte operațiuni precum livrarea aeriană.

Prima fază a certificării include operațiuni Visual Meteorological Conditions, în care echipajul are vizibilitate. Cea de-a doua fază, Instrumental Meteorological Conditions, este fără vizibilitate pentru echipaj și va avea loc în al doilea trimestru al anului viitor.

Automatic Low Level Flight, trăsătură specifică avioanelor de luptă, îmbunătățește capacitatea A400M  de supravietuire și disimulare utilizând terenul (terrain masking), făcându-l mai greu de detectat în zone ostile și mai puțin expus amenințărilor atunci când îndeplinește operațiuni militare cum sunt livrarea aeriană,  alimentarea cu combustibil air-to-air sau alte operațiuni speciale.