ApărareȘtiri

Airbus a livrat Alianței Nord-Atlantice primul avion de realimentare în zbor A330 MRTT

A330MRTT (Airbus)

NATO a primit primul dintre cele opt avioane de realimentare în zbor A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT), care au rolul de a consolida capacitățile strategice ale Alianței Nord-Atlantice, a anunțat Airbus pe 29 iunie.

Cele opt avioane A330 MRTT au fost comandate de NATO Multinational MRTT Fleet (MMF), un parteneriat încheiat între șase țări membre ale alianței, care au finanțat fabricarea aparatelor și vor avea dreptul exclusiv de a utiliza aceste aparate. Agenția europeană pentru Apărare (EDA) a inițiat programul MMF în anul 2012, în contextul în care intervenția în Libia a evidențiat dependența țărilor europene de avioanele-cisternă americane.

Livrarea primului aparat este un „pas decisiv pentru intrarea în serviciu a acestei unități multinaționale formată de Olanda, Luxemburg, Norvegia, Germania, Belgia și Cehia”, se afirmă într-un comunicat publicat de Airbus.

Avioanele A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) vor fi configurate pentru misiuni de realimentare în zbor, precum și pentru transportul de pasageri, marfă și evacuări medicale.

„Avionul va decola mâine (30 iunie, n.red.) către baza operațională principală de operare de la Eindhoven, Olanda. Flota MMF va funcționa, de asemenea, de la un al doilea loc, de la baza din Köln, Germania”, adaugă Airbus.

Alte țări membre NATO (Franța, Germania, Marea Britanie) au deja în dotare aparate A330 MRTT, care de asemenea este utilizată de forțele aeriene din Singapore, Australia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.