InfrastructurăȘtiri

Airbus a lansat un nou serviciu de transport aerian de marfă folosind flota sa unică de supertransportatoare BelugaST

Avion de transport Beluga (FOTO: Airbus)

Grupul european Airbus a lansat un nou serviciu de transport aerian de marfă folosind flota sa unică BelugaST pentru a le oferi companiilor de transport de marfă și altor clienți potențiali o soluție pentru nevoile lor de transport de marfă de mari dimensiuni, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Noul serviciu – Airbus Beluga Transport – le va oferi clienților comerciali dintr-o varietate de sectoare, inclusiv spațial, energetic, militar, aeronautic, maritim și umanitar, o soluție pentru nevoile lor de transport de mărfuri agabaritice.

Prima misiune a avut loc la sfârșitul anului 2021 cu o livrare de la unitatea de producție a Airbus Helicopters din Marignane, Franța, către Kobe în Japonia pentru un client a cărui identitate nu a fost divulgată. Beluga #3 s-a oprit pentru a alimenta la Varșovia (Polonia), Novosibirsk (Rusia) și Seul (Coreea).

Phillippe Sabo, Sef ATI și Transport Aerian cu Gabarit Depășit în cadrul Airbus, a declarat: „Secțiunea transversală mai largă a Beluga va deschide noi piețe și noi posibilități logistice pentru clienți. În cazul încărcării elicopterelor – faptul că nu este nevoie să le dezmembreze mai întâi – este într-adevăr un plus. În același timp, poate găzdui cele mai mari motoare de avioane comerciale într-o configurație complet echipată.”

Construite pe platforma A300-600, cele cinci aeronave BelugaST de mare putere, care au fost până acum coloana vertebrală a transportului Airbus de secțiuni mari de aeronave între punctele de lucru, sunt acum înlocuite de șase BelugaXL de nouă generație pentru a sprijini creșterea producției de avioane de linie a Airbus.

Noul serviciu de transport Airbus Beluga poate acoperi o multitudine de aplicații posibile pe piață, deoarece aeronavele au cea mai mare secțiune transversală interioară din lume a unei aeronave de transport, găzduind încărcături uriașe de până la 7,1 m lățime și 6,7 m înălțime.

În viitorul apropiat, odată ce Airbus va pune în funcțiune toate cele șase noi BelugaXL, flota BelugaST va fi predată unei companii aeriene subsidiare nou-create, care va avea propriul certificat de operator aerian (AOC) și propriul personal. Philippe Sabo a adăugat: „Noua companie aeriană va fi flexibilă și agilă pentru a răspunde nevoilor piețelor externe la nivel mondial”.

Noi tehnici și echipamente de încărcare sunt dezvoltate pentru a maximiza capacitatea de răspuns a BelugaST pentru baza sa de clienți internaționali țintă. Aceste soluții includ un sistem de încărcare automat de marfă la bord (OBCL) pentru misiunile în care o platformă de încărcare/descărcare nu este disponibilă la aeroportul de origine sau de destinație.