ApărareȘtiri

Aglomerație deasupra Mării Negre: O dronă-spion și avioane ale SUA și Rusiei au survolat bazinul pontic

RC-135W Rivet Joint (US Air Force)

Mai multe aeronave americane și rusești au efectuat miercuri zboruri de recunoaștere deasupra Mării Negre. Două avioane rusești de bombardament strategic și supraveghere maritimă de tip Tupolev Tu-22M3 (Backfire, potrivit terminologiei NATO) au survolat Marea Neagră în cadrul unei misiuni de patrulare de rutină. În aceeași zi, o aeronavă americană de cercetare electromagnetică de tip Boeing RC-135W Rivet Joint a zburat la câțiva zeci de kilometri de coastele regiunii Crimeea, iar o dronă RQ-4B Global Hawk a survolat estul Ucrainei.

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că cele două bombardiere rusești Tupolev Tu-22M3 au executat un zbor de recunoaștere în conformitate cu normele dreptului internaţional, zburând în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, informează agenția Tass.

Avioane de vânătoare din Districtului Militar Sud al Rusiei au escortat cele două bombardiere.

“În timpul zborului, echipajele au acoperit o distanță de aproximativ 4.500 km și au rămas în aer mai mult de cinci ore”, se arată în comunicatul autorităților militare ruse.

Tu-22M3 este un avion supersonic pentru bombardament strategic și supraveghere maritimă. Aeronava are un echipaj de patru persoane, atinge o viteză maximă de 2,300 km/oră și are o rază operațională de 7.000 de kilometri. În ceea ce privește armamentul, Tu-22M3 este dotat cu un tun de 23 mm și poate utiliza o mare varietate de bombe și rachete, inclusiv rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal. Greutatea totală a încărcăturii pe care o poate transporta este de 25.000 de kilograme, transmite Tass.

Zbor RC-135 deasupra Mării Negre (RadarBox24.com)

Aeronava Boeing RC-135W (indicativ de zbor WIFE71) a Forțelor Aeriene Americane a decolat miercuri de la baza aeriană Souday din Creta și a trecut pe deasupra Greciei și Bulgariei pentru a ajunge deasupra Mării Negre, unde s-a apropiat de Crimeea, arată site-ul de monitorizare a zborurilor RadarBox24.com.

Boeing RC-135W Rivet Joint este un avion de recunoaștere care poate detecta, identifica și localiza semnale din spectrul electromagnetic. Aparatul are un echipaj de peste 30 de persoane, inclusiv piloți, ofițeri pentru operațiuni electronice, specialiști în domeniul informațiilor și tehnicieni. Aeronava are o lungime de 41 metri și o anvergură de aproximativ 40 de metri, iar raza de acțiune este de 6.500 de kilometri la o viteză de croazieră de peste 800 km/oră, potrivit Forțelor Aeriene SUA.

Avion Boeing RC-135W Rivet Joint pentru detecția semnalelor din spectrul electromagnetic (Twitter)

O dronă americană de tip Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk (indicativ de zbor FORTE10), care a decolat de la baza aeriană Sigonella din Sicilia, a efectuat un zbor de recunoaștere în zona Donbas din estul Ucrainei, conform RadarBox24.com.

Potrivit agenției Interfax, drona a zburat timp de cinci ore în apropierea liniei de demarcație din Donbas, rămânând în toată această perioadă în spațiul aerian controlat de Kiev.

Ulterior, înainte de revenirea la bază, drona americană a zburat în largul coastelor de sud și sud-vest al regiunii Crimeea, arată site-ul RadarBox24.com.

RQ-4B (US Air Force)

Aeronava fără pilot RQ-4 Global Hawk este proiectată să efectueze misiuni de recunoașterea aeriană de la altitudine mare și pentru o perioadă lungă de timp. Drona are o greutate maximă la decolare de 15.000 de kilograme, o lungime de 14,5 metri și o anvergură de aproximativ 40 de metri, putând patrula timp de 30 de ore la o altitudine de peste 18.000 de metri și viteză de croazieră de 574 km/oră, potrivit Forțelor Aeriene SUA.

Zbor RQ-4B deasupra estului Ucrainei(RadarBox24.com)