InfrastructurăȘtiri

Aerostar Bacău va fi centru de mentenanță pentru elicopterele Black Hawk ale Ministerului de Interne

Elicopter Black Hawk pentru SAR/MEDEVAC pentru SMURD (FOTO. LMEuropeNews/Lockheed Martin/Twitter)

Lockheed Martin și Aerostar Bacău  au anunțat joi că vor deschide un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) a elicopterelor Black Hawk, la Bacău, conform unui comunicat trimis Umbrela Strategică.

În urma unui contract semnat între cele două companii în luna ianuarie, centrul MRO Black Hawk este programat să fie complet acreditat și operațional atunci când cele șase elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an.

MAI a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 Black Hawk în noiembrie 2021 pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgență ale țării.

“Aceast centru, atunci când va fi operațional, va contribui la crearea și menținerea locurilor de muncă înalt calificate în România”, a declarat Ray Piselli, vicepreședinte pentru afaceri internaționale în Lockheed Martin.

“De asemenea, va permite creșterea gradului de pregătire și reducerea costurilor operaționale pentru elicopterele Black Hawk operate aici. Pe măsură ce căutăm să integrăm suportul pentru alte produse Lockheed Martin, anticipăm că acest centru are un potențial puternic de creștere în viitor”, a adăugat Piselli.

După ce a finalizat un audit al Aerostar și al instalațiilor sale, Lockheed Martin așteaptă o evaluare a planurilor instalațiilor de către autoritățile române. Angajații Aerostar au finalizat deja pregătirea MRO necesară la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, Florida.

“Prin această nouă capabilitate, Aerostar va continua și va parcurge întreg procesul de preluare a activităților MRO necesare pentru noile aeronave din România și din regiune. Dorim să consolidăm poziția României pe această piață și să ne bazăm pe capacitățile și cunoștințele noastre tehnice pentru a stimula cooperarea cu alte companii românești din acest domeniu”, a declarat Grigore Filip, președintele și directorul general al Aerostar.

PZL Mielec, parte a grupului american Lockheed Martin, a fost declarată câștigătoarea unei proceduri publice organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru achiziția de elicoptere multifuncționale medii/grele. Potrivit procesului verbal la deschiderea ofertelor, PZL Mielec a propus 12 elicoptere la un preț total de 272,8 milioane de euro;

Aparatele S-70M Black Hawk comandate de Ministerul român de Interne sunt destinate Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Cabina elicopterelor Black Hawk S-70 pentru misiuni terestre și maritime va include o unitate medicală furnizată de firma românească Deltamed. La finalul anului trecut, compania poloneză PZL Mielec a primit o primă comandă pentru șase elicoptere Black Hawk S-70M, care urmează să fie livrate în cursul anului 2023.

Aproape 30 de țări din întreaga lume depind de platforma Black Hawk și de derivatele sale, inclusiv elicopterele pentru operațiuni maritime MH-60R/S, elicopterele multi-misiune MH-60T, elicopterele de salvare HH-60W și elicopterele de salvare S-70 Black Hawk. De altfel, la începutul acestui an – la aproape 50 de ani de la primul zbor – producătorul de elicoptere Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, a livrat al 5.000-lea Black Hawk.

Pe lângă Black Hawk, Aerostar Bacău a fost desemnată oficial Centru de Mentenanță pentru avioanele multirol F–16 din dotarea aviației române, în august 2020.