ApărareȘtiri

Aerostar a primit primul contract pentru lucrări de mentenanță la un F-16 al aviație române

Avion de lupta F-16 al aviației române (Sursa foto: Adrian Sultănoiu/MApN)

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militara 01836, a acordat companiei Aerostar Bacău primul contract pentru executarea de lucrări de mentenanță la un avion F-16 al Forțelor Aeriene Române, se arată în anunțul de atribuire a contractului, publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice (Tenders Electronic Daily) pe data de 17 septembrie.

Tehnicienii de la Aerostar vor executa pachetul de lucrări de bază ”Phase inspection” la avionul militar F-16 Nr. 1603, dar și lucrări suplimentare, inclusiv lucrări de integritate structurală la același avion. Totodată, contractul prevede și aplicarea Buletinului tehnic TCTO nr. RO1F-16-2711 la avionul militar F-16 Nr. 1603.

Atribuirea contractului, cu nr. A1-6886, a fost făcută în urma unei proceduri de negociere, fără publicarea unui anunț de participare, iar criteriul de atribuire a fost prețul cel mai mic. Valoarea totală finală a contractului este de 1,55 milioane lei (fără TVA), cu aproape o jumătate de milion de lei mai puțin decât se estima inițial. În anunțul de atribuire se precizează că MApN a ales acest tip de procedură ca urmare a absenței concurenței din motive tehnice. Durata prevăzută a contractului este de 60 de zile.

Încă din decembrie 2018, compania Aerostar Bacău are statutul oficial de Centru național de mentenanță pentru aeronavele F-16 ale aviației române. Potrivit celui mai recent raport de activitate al Aerostar, o parte din investițiile făcute de companie în primul semestru al anului curent au fost direcționate către ”setarea capabilităților necesare centrului de mentenanță”, astfel încât primul F-16 al Forțelor Aeriene Române să intre în lucrări la Bacău în cursul anului 2021.

Totodată, firma din Bacău a fost desemnată să realizeze și procesul de modernizare a celor 17 avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, care vor fi aduse la standardul M6.XR în perioada 2023-2025, cu ajutorul echipamentelor și pachetului software furnizate de SUA.

Totodată, oficialii români au indicat că se analizează soluțiile pentru constituirea celei de-a doua escadrile dotate cu avioane F-16.

Aeronavele de luptă F-16 A/B MLU, pe care România le-a achiziționat din Portugalia, au fost fabricate în perioada 1981-1983, fiind utilizate inițial de aviația americană, iar ulterior de cea portugheză.

Aeronava monoloc F-16A cu Nr. 1603 din dotarea Forțelor Aeriene Române a fost livrată aviației SUA în octombrie 1983, iar în 1999 a fost transferată Portugaliei. Cu ocazia tranzacției, aparatul de zbor a fost modernizat la standardul Block 20 MLU, anterior fiind în configurația Block 15K. În cele din urmă, în septembrie 2016, avionul a fost livrat României, după un nou proces de modernizare la uzinele OGMA din Lisabona și la Baza Aeriană 5 Monte Real, arată datele disponibile pe site-ul de specialitate F-16.net.