ApărareIntelligenceȘtiri

Aeronave civile doborâte de forțe militare: O listă însemnată de precedente tragice

Avionul de pasageri care s-a prăbușit pe 8 ianuarie în apropiere de Teheran a fost cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer lansată de apărarea antiaeriană iraniană din greșeală, susțin oficiali din Marea Britanie, SUA, Canada și Australia. Autoritățile de la Teheran au afirmat inițial că „zvonurile” potrivit cărora avionul ar fost doborât sunt „nonsensuri”. Însă, sâmbătă, Iranul a recunoscut oficial că a doborât ”dintr-o eroare” aeronava civilă ucraineană.

Din păcate, recentul incident de la Teheran se alătură unei liste lungi de tragedii similare. În ultimii peste patruzeci de ani, alte avioane civile au fost doborâte de rachete, lansate de forțe armate, informează Le Figaro.

17 iulie 2014: Zborul MH17, surprins în mijlocul încleștărilor din estul Ucrainei

Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur (zborul MH17), cu 298 de persoane la bord a fost doborât deasupra orașului Donețk, în estul Ucrainei, o regiune sfâșiată de conflictul dintre forțele guvernamentale și separatiștii proruși. Nu au existat supraviețuitori. O anchetă internațională a stabilit că avionul a fost doborât de o rachetă BUK lansată de Brigada 53 Antiaerienă a Rusiei, cu sediul la Kursk.

Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile de implicare în dezastrul aviatic, învinuind forțele guvernamentale ucrainene pentru tragedie.

4 octombrie 2001: Avion de pasageri distrus deasupra Mării Negre în timpul unui exercițiu militar

O aeronavă Tupolev 154 a companiei ruse Sibir, pe ruta Tel Aviv-Novosibirsk, a explodat în timpul zborului deasupra Mării Negre, la mai puțin de 300 de kilometri de coastele sudice ale Ucrainei. 78 de oameni, majoritatea israelieni, au decedat. O săptămână mai târziu, Kievul recunoaște că tragedia s-a produs în urma lansării accidentale a unei rachete de către un sistem antiaerian S-200 al forțelor ucrainene.

3 iulie 1988: Un avion iranian de pasageri, doborât de Statele Unite în zona strâmtorii Ormuz

Un avion Airbus A-300 al companiei Iran Air, care zbura între Bandar-Abbas și Dubai (Emiratele Arabe Unite), a fost doborât la scurt timp după decolare de două rachete lansate de o fregată americană care patrula în strâmtoarea Ormuz. 290 de persoane au murit. Echipajul navei americane USS Vincennes a susținut că a identificat avionul Airbus drept o aeronavă militară iraniană cu intenții ostile. Teheranul a obținut de la Statele Unite suma de 101,8 milioane de dolari cu titlu de despăgubiri.

1 septembrie 1983: Uniunea Sovietică a doborât un avion civil sud-coreean care s-a abătut de la cursul său

Un Boeing 747 al companiei aeriene coreene (KAL) a fost doborât de un avion militar sovietic deasupra insulei Sakhalin, după ce aeronava de pasageri s-a abătut de la cursul său. Cei 269 de pasageri și membri ai echipajului au decedat. În prima fază, sovieticii au negat doborârea avionului, dar mai târziu, ca urmare a presiunilor internaționale, au recunoscut, afirmând că au crezut că aeronava sud-coreeană făcea spionaj.