ApărareȘtiri

O aeronavă de luptă rusească, care zbura în apropierea spațiului aerian românesc, monitorizată de avioanele canadiene dislocate la MK

Avion de luptă CF-188 Hornet (Sursa: RCAF/Twitter)

Două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detașamentului canadian dislocat la Mihail Kogălniceanu, au fost trimise joi, 30 septembrie, să monitorizeze o aeronavă de luptă rusească, care zbura în apropierea spațiului aerian românesc, deasupra Mării Negre, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat.

Misiunea de poliție aeriană, coordonată de Centrul NATO de Operațiuni Aeriene Combinate, de la Torrejón (Spania), a implicat interceptarea și identificarea unei aeronave neidentificate, care zbura în spațiul aerian internațional, în apropierea spațiului aerian al României.

Aeronava neidentificată – care avea transponderul oprit, nu transmisese un plan de zbor prestabilit și nici nu comunica cu controlorii de trafic aerian din zonele prin care zbura – reprezenta un pericol pentru traficul aerian civil, se arată în comunicat.

Comandamentul Aerian Aliat a precizat că aeronava rusească nu a intrat niciodată în spațiul aerian al vreunei țări NATO.

După identificarea cu succes a aeronavei, piloții canadieni s-au întors la baza aeriană Mihail Kogalniceanu.

Aeronava rusă nu a intrat niciodată în spațiul aerian al vreunei țări NATO.

Este pentru a doua oară în ultima săptămână când piloții canadieni sunt trimiși să monitorizeze avioane militare rusești în apropierea spațiului aerian al României. Pe 23 septembrie, aviatorii canadieni au interceptat două aeronave rusești Suhoi Su-24 care zburau deasupra Mării Negre, aproape de frontierele țării noastre.

Un detașament al aviației regale canadiene, format din aproximativ 150 de persoane cu șase aeronave CF-188, a fost dislocat la începutul lunii curente la baza aeriană Mihail Kogălniceanu cu scopul efectuării serviciului de poliție aeriană în zona Mării Negre, în colaborare cu Forțele Aeriene Române. Canadienii vor staționa în țara noastră până până la sfârșitul lunii noiembrie.