ApărareȘtiri

Administrația Trump aprobă oficial vânzarea de avioane F-35 către EAU, dar promite să garanteze superioritate militară a Israelului

Sursa: Luftforsvaret - Norway Air Force

Departamentul de Stat al SUA a aprobat marți vânzarea avioanelor de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite (EAU), o tranzacție controversată, contestată de unii democrați al Congresului și care a suscitat temeri în Israel privind securitatea sa.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a transmis marți că a “ordonat Departamentului de Stat să notifice oficial Congresului în legătură cu intenția noastră de a autoriza vânzarea mai multor echipamente avansate în valoare de 23,37 miliarde de dolari”, inclusiv până la 50 de avioane F-35 (cu o valoare estimativă de 10,4 miliarde de dolari), 18 drone MQ-9B (2,9 miliarde de dolari) și muniție în valoare de aproximativ 10 miliarde, relatează Le Figaro și agenția Xinhua.

Potrivit Departamentului de Stat, tranzacția propusă va consolida capacitatea militară a Emiratelor Arabe Unite și “este pe deplin compatibilă cu angajamentul îndelungat al Statelor Unite de a asigura avantajul militar calitativ al Israelului”.

Departamentul de Stat al SUA a informat informal Congresul despre această potențială tranzacție în urmă cu două săptămâni, iar mai mulți congresmeni democrați și-au manifestat deja opoziția, avertizând că achiziția ar putea modifica echilibrul puterii într-o regiune instabilă.

Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, Eliot Engel, a declarat la finalul lunii octombrie că Congresul ar trebui să analizeze toate potențialele consecințe ale exportului de aparate F-35.

“Graba de a vinde (aceste avioane) nu este în interesul nimănui”, a mai afirmat politicianul, subliniind că această tranzacție ar putea avea efecte majore în regiune având în vedere că și alte țări arabe sunt interesate de achiziția de avioane de generația a cincea F-35.

“Prețul normalizării relațiilor cu Israel va fi o infuzie de arme avansate? Este într-adevăr un lucru înțelept?”, completat congresmenul.

După notificarea Congresului, membrii legislativului american au 30 de zile la dispoziție pentru a analiza subiectul, însă există puține șanse să reușească să oprească afacerea, susțin surse citate de portalul de știri din domeniul apărării Defense One.

Anul trecut, congresmenii au pus suspendat temporar 22 de contracte de export armament către Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Iordania, motivând că decizia are legătură cu numeroasele decese în rândul civililor provocate de bombardamentele coaliției arabe în Yemenm dar și cu asasinarea disidentului saudit Jamal Khashoggi. Însă, Administrația Trump a reușit să treacă de opoziția Congresului invocând o autorizație de urgență.

Israelul s-a opus inițial vânzării de sisteme militare avansate americane către Emiratele Unite, inclusiv F-35, în schimbul tratatului de pace cu Abu Dahbi.

Totuși, în luna octombrie, Israelul a transmis că nu se va opune vânzării de aparate F-35 către Emiratele Arabe Unite, după ce liderii de la Ierusalim au primit asigurări de la liderii americani privind menținerea superiorității tehnologice a forțelor armate israeliene în regiune.