ApărareȘtiri

Administrația de la Kiev acuză Iranul că a știut încă din primele momente că avionul ucrainean de pasageri a fost doborât de rachete

Sursa: timesofisrael.com

Kievul susține că Teheranul a știut încă din primele momente că avionul de pasageri ucrainean, prăbușit în ianuarie, a fost doborât de apărarea antiaeriană iraniană. Acuzațiile se bazează pe o conversație între un pilot iranian și un controlor de trafic aerian de la Teheran, care a avut loc chiar în timpul producerii incidentului.

Conversația, între doi bărbați, identificați ca fiind un controlor de trafic aerian și un pilot al companiei aeriene Iran Aseman Airlines, a fost difuzată duminică seară de canalul ucrainean de televiziune 1 + 1, transmite Agence France-Presse.

Cel de-al doilea interlocutor, pilotul companiei Iran Aseman Airlines, poate fi auzit spunând că observă „lumina de la o rachetă”, iar apoi o explozie.

„Acest lucru dovedește că partea iraniană a știut din start că avionul nostru a fost doborât de o rachetă, știau” de îndată ce s-a prăbușit, a reacționat președintele ucrainean Volodymir Zelensky, într-un interviu publicat pe site-ul televiziunii 1 + 1.

Iranul a anunțat că suspendă colaborarea cu Ucraina în ceea ce privește anchetarea dezastrului aviatic produs pe 8 ianuarie în apropiere de Teheran.

Oleksiï Danilov, un oficial ucrainean de rang înalt, a negat că autoritățile de la Kiev ar fi furnizat televiziunii înregistrarea.

„Pe traseul nostru, există lumini, ca de la o rachetă. Este ceva?”, a întrebat pilotul zborului EP3768, de la Shiraz (în sudul Iranului), care urma să aterizeze la Teheran.

Controlor de trafic aerian a răspuns că nu are niciun fel de informații despre acest lucru. „Cum arată?” Cum arată această lumină?”, a întrebat el.

„Este lumina de la o rachetă”, a răspuns pilotul, pentru ca după câteva momente să adauge: „A fost o explozie, am văzut o lumină foarte mare. Nu prea știu ce a fost”.

Controlorul de trafic aerian a încercat apoi de mai multe ori să contacteze avionul ucrainean de pasageri care tocmai decolase, însă fără succes.

După câteva zile în care au negat orice implicare, forțele armate iraniene au recunoscut că au doborât din „greșeală” avionul de pasageri, la câteva minute după decolare. Apărarea antiaeriană iraniană era în stare de alertă în dimineață de 8 ianuarie în condițiile în care se aștepta la o ripostă din partea SUA după bombardarea unor baze militare din Irak folosite de forțele americane.