ApărareIntelligenceȘtiri

Adepții supremației rasei albe, îndemnați să comită acte de violență în timpul protestelor din SUA

Un grup online care militează pentru supremația rasei albe i-a încurajat pe susținătorii acestei idei să comită acte de violență în cursul protestelor tensionate provocate de moartea lui George Floyd, un afro-american asfixiat în timpul arestării de către un ofiţer de poliţie alb în Minneapolis, relatează Politico, citând un memoriu intern al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS).

Potrivit îndemnului postat pe un grup de comunicare de pe serviciul de mesagerie online Telegram, violențele ar putea cauza un război rasial.

Potrivit informațiilor FBI, grupul online “a incitat adepții să comită acte violente și să înceapă boogaloo (termen folosit de unii extremiști pentru a se referi la un nou război civil), deschizând focul în mulțime”.

Pe 29 mai, potrivit DHS, “presupuse elemente extremiste anarhiste și miliții extremiste ar fi plănuit să ia cu asalt și să incendieze Capitoliul statului Minnesota”.

Și alți jurnaliști au relatat că grupurile ce militează pentru supremația albă încearcă să se folosească de protestele față de brutalitatea poliției pentru a incita la violență, informează Business Insider.

De asemenea, NBC News a relatat luni că Twitter a identificat un grup ce incita la violență și care se declara ca reprezentând mișcarea “Antifa”, însă de fapt avea legături cu Identity Evropa, o grupare pentru supremației rasei albe. Contul, numit @ANTIFA_US, a fost suspendat de Twitter pentru incitare la violență.

Între timp, mai mulți oficiali republicani, inclusiv președintele Donald Trump, au acuzat mișcarea de extremă stânga “Antifa” că ar fi responsabilă de violențe și au sugerat că unii protestatari ar putea fi considerați teroriști.

Preşedintele Donald Trump a amenințat luni că va desfăşura armata dacă protestele violente din oraşele americane nu încetează.

Ca răspuns la aceste tulburări sociale, preşedintele Donald Trump a anunţat luni pe un ton marţial desfăşurarea a “mii de soldaţi puternic înarmaţi” şi de poliţişti la Washington pentru a pune capăt “revoltelor” şi “jafurilor”. Anterior, Trump s-a declarat un “aliat al protestatarilor pașnici”.

Mai mult, Trump a îndemnat guvernatorii americani ca să acţioneze rapid şi ferm pentru a “domina străzile”. Liderul de la Casa Albă a lansat și următorul avertisment: “Dacă un oraş sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viaţa şi proprietatea locuitorilor săi, voi desfăşura armata americană pentru a rezolva rapid problema în locul lor”.

În ultimele zile, zeci de orașe din SUA au fost scena unor proteste antirasiste și față de brutalitatea poliției, declanșate de moartea lui George Floyd. În unele zone, protestele au degenerat în confruntări violente între unii manifestanți și forțele de ordine și s-au înregistrat jafuri și acte de vandalism.