ApărareȘtiri

Actualizarea soldelor militarilor pentru 2023 este analizată în guvern

Militari români utilizând lansator de grenade antitanc la exercițiul Sabre Junction 22 (FOTO: US Army/dvidshub.net)

Guvernul a avut pe ordinea de zi a primei ședințe din acest an o analiză privind proiectul de HG  pentru actualizarea cuantumurilor soldei de grad și salariului gradului profesional ale personalul militar, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare.

Proiectul, care este inițiat de MApN, se află încă în perioada de transparență decizională. Executivul, a cărui reuniune s-a desfășurat miercuri, nu a dat amănunte în avans despre conținutul analizei. UPDATE: Nici în informarea ulterioară ședinței de guvern nu sunt precizări despre analiză.

Conform proiectului de HG, soldele de grad ale personalului militar și salariile de grad ale polițiștilor și polițiștilor de penitenciare se vor actualiza  cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Cea mai mare soldă de grad va fi de 1000 de lei, pentru generali, amirali și chestori generali de poliție, iar cea mai mică va fi de 500 de lei, pentru soldații profesioniști.

Dacă va fi aprobată, hotărârea de guvern, cu semnăturile miniștrilor Apărării, Internelor, directorilor SRI, SIE, STS, SPP, va fi valabilă pentru întregul sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.