Știri

Acordul româno-bulgar privind operaţiile transfrontaliere de poliţie aeriană, în formă nouă, a trecut de Parlament

Avion de luptă F-16 (OGMA)

Ratificarea protocolul care amendează acordul româno-bulgar privind operaţiile transfrontaliere de poliţie aeriană a trecut în această săptămână de plenul Senatului, cu 121 de voturi ”pentru” și o abținere, proiectul de lege fiind aprobat în procedură de urgență.

Seanatul a fost Cameră decizională. Actul normativ va merge la promulgare, după exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității legii.

Protocolul amendează un acord româno-bulgar încheiat acum zece ani.

Conform acestuia, mecanismul instituit prin protocol stabileşte condiţiile în care un alt stat membru NATO, în calitate de terţ, poate desfăşura operaţii transfrontaliere de poliţie aeriană în spaţiul aerian al României, respectiv al Bulgariei doar după parcurgerea unor etape premergătoare.

Astfel, sunt necesare: exprimarea de către terţ, printr-o notificare scrisă, transmisă pe canale diplomatice, a intenţiei de desfăşurare a unei astfel de operaţii; primirea acceptului din partea României şi a Republicii Bulgaria; încheierea unor înţelegeri tehnice trilaterale privind condiţiile de desfăşurare a operaţiilor; executarea cu succes a unui antrenament sub controlul şi comandă NATO.