ApărareȘtiri

Acordul între Varșovia și Washington cu privire la sporirea prezenței militare a SUA în Polonia va fi semnat pe 15 august

Sursa: Mariusz Błaszczak

Un acord privind consolidarea prezența americane în Polonia urmează să fie semnat pe data de 15 august, de Ziua armatei poloneze și cu ocazia centenarului bătăliei de la Varșovia, în care forțele poloneze au învins trupele sovietice, a informat luni cotidianul Dziennik Gazeta Prawna, potrivit The First News.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat vineri că “cel puțin o mie de miliari americani” și o structură de comandă pentru flancul estic al NATO vor fi dislocate în Polonia.

“Acest comandament va gestiona forțele desfășurate pe întreg flancul estic al NATO”, a adăugat Błaszczak. Va fi „cel mai important centru de comandă pentru forțele terestre din regiunea noastră”, a subliniat ministrul într-un mesaj pe Twitter.

Potrivit unei surse neoficiale citate de cotidian, Acordul îmbunătățit de cooperare în domeniul apărării (EDCA) va fi semnat pe 15 august, “dacă situația legată de pandemia de coronavirus nu se înrăutățește radical”.

Cotidianul a relatat că există planuri de disloca comandamentul Corpului 5 de armată din Kentucky în Polonia, iar cel puțin 1.000 de militari americani vor fi transferați în Polonia, pe lângă cei 4.500 de militari americani deja prezenți aici prin rotație. Un centru de antrenament urmează să fie înființat la Drawsko Pomorskie (nord-vestul Poloniei), o escadrilă de drone Reaper urmează să fie staționată la Lask, (centrul Poloniei), iar forțe speciale americane urmează să fie transferate la Lubliniec, în sudul Poloniei. De asemenea, o bază din vestul Poloniei va găzdui elemente ale unei brigăzi americane de blindate.

Acordul “EDCA este planificat să reglementeze condițiile prezenței soldaților americani în Polonia. În cele din urmă, acestea vor fi probabil similare cu condițiile obligatorii din Germania. Negocierile nu au fost ușoare”, a relatat cotidianul, citând o sursă.

Potrivit cotidianului, cel puțin încă 1.000 de militari americani ar putea fi transferați, prin rotație, în Polonia în următoarele câteva luni sau într-un an. “Acesta este numărul prevăzut în cursul discuțiilor purtate de președințele polonez și american Andrzej Duda și, respectiv, Donald Trump, la Washington, în iunie 2019. Alți 1.000 ar putea rezulta din reducerea forțelor americane în Germania cu aproape 12.000 de militari staționați în Bavaria și Renania. Dar în această etapă, nicio parte nu vrea să vorbească despre detalii”, a explicat cotidianul.

Transferul de trupe suplimentare în Polonia ar putea fi întârziată de operațiunile de mutare a 12.000 de militari americani din Germania spre baze din Belgia, Italia, Statele Unite și în zona Mării Negre.