ApărareȘtiri

Acord istoric între SUA și talibani, după 18 ani de război. Insurgenții obțin retragerea trupelor străine din Afganistan

Sursa: militarytimes.com

Statele Unite și insurgenții talibani au încheiat un acord de pace, care prevede retragerea trupelor americane și aliate din Afganistan în termen de 14 luni, dacă talibanii își respectă angajamentele asumate în cadrul tratatului istoric semnat sâmbătă, 27 februarie, la Doha, informează publicația Le Figaro.

Acordul fără precedent dintre Statele Unite și talibani a fost obținut după luni de negocieri mediate de Qatar. Documentul, semnat de emisarul Washingtonului pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, și de liderul politic al talibanilor, Abdul Ghani Baradar, are drept scop să permită retragerea trupelor americane, care sunt prezente în această țară de 18 ani.

În acest moment, Statele Unite au aproximativ 12.000 de militari în Afganistan, însă în urmă cu aproape un deceniu, numărul militarilor americani se ridica la circa 100.000. În cei 18 ani de război, peste 2.400 de militari americani și 1.100 de militari aliați, inclusiv români, au murit în Afganistan.

Inițial, în termen de 135 de zile de la semnarea acordului, numărul militarilor străini urmează să fie redus până 8.600, urmând ca Statele Unite și aliații săi “să finalizeze retragerea forțelor rămase în Afganistan în termen de 14 luni”, se arată într-un comunicat al Administrației de la Washington. De asemenea, ar urma să aibă loc un schimb de mii de prizonieri între cele două părți.

Totodată, acordul prevede negocieri de pace între insurgenții talibani și Guvernul de la Kabul, începând din data de 10 martie.

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, cerut talibanilor să-și “țină promisiunea promisiunea privind despărțirea de (rețeaua teroristă) Al Qaeda”.

De asemenea, șeful diplomației americane a avertizat că Statele Unite “nu vor ezita să anuleze acordul” dacă talibanii încalcă prevederile înțelegerii.