InfrastructurăȘtiri

Abrogarea interdicției de înstrăinare a acțiunilor statului la companiile nationale va fi votată în procedură de urgență

Sursa: Camera Deputaților/Facebook

Camera Deputaților urmează să aprobe, în procedură de urgență, un proiect de lege prin care se abrogă prevederile referitoare la interdicția înstrăinării acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale unde este acționar, indiferent de cota de capital deținută.

Coform conținutului legii aprobat de Senat, vor fi abrogate articolele 1, 2 și 3 din Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică (și modificările acestora). Votul Senatului a fost dat în luna martie.

Legea 173/2020, aflată încă în vigoare prevede interdicția pentru o perioadă de doi ani  de înstrăinare a acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţii de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută.

Tot pentru  doi ani s-au suspendat și orice proceduri privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare, cu excepția operaţiunilor postprivatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor deţinute de stat s-a făcut.

Guvernul inițiase în luna ianuarie a acestui an proiectul de lege prin care prin care propune abrogarea acestor interdicții, motivând că un asemenea comportament al statului  ”creează un statut discriminatoriu în raport de operatorii cu capital privat și în special concurenți, riscul major fiind acela al diminuarii resurselor financiare atrase, a imposibilității dezvoltării afacerilor sau implementării unor proiecte de investiţii majore, cu impact social şi economic de interes general”.