ApărareȘtiri

A patra misiune de reacție rapidă în mai puțin de două săptămâni pentru avioanele Eurofighter italiene și germane din România

FOTO: Ministero della Difesa Italia

Avioanele de luptă Eurofighter Typhoon, din cadrul detașamentului italo-german dislocat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au efectuat patru misiuni de reacție rapidă în mai puțin de două săptămâni pentru a preveni potențiale intruziuni în spațiul aerian al României, au anunțat Forțele Aeriene Italiene.

Cea mai recentă misiune de acest tip a avut loc săptămâna trecută, când două avioane Eurofighter au primit ordin să decoleze de urgență de la Mihail Kogălniceanu ca reacție la o potențială intrare în spațiul aerian aflat în administrarea României a unei aeronave neautorizate.

După decolare, cele două avioane de luptă au efectuat o patrulare aeriană de luptă (CAP) în regiunea de informare a zborurilor – FIR București, adică zona de spațiu aerian în care România are obligația furnizării serviciilor de informare a zborurilor și de alarmare, după care au revenit la bază, fără niciun incident.

Forțele Aeriene Italiene nu au precizat dacă a fost identificată naționalitatea aeronavei care se apropia de spațiul aerian românesc.

Misiunile de reacție rapidă (QRA) sunt executate atunci când aeronave „non-NATO” se apropie neautorizat de spațiul aerian NATO. În acest caz, avioane de luptă NATO primesc ordin de decolare și efectuează o patrulare aeriană de luptă pentru a monitoriza aria de competență și pentru descuraja potențiale intruziuni. Identificarea vizuală a aeronavelor neautorizat nu este de obicei necesară, informează The Aviatonist.

Misiunea de Poliție Aeriană în zona pontică este extrem de importantă pe fondul războiului din Ucraina, având în vedere că există riscul ca avioane și drone ale Rusiei sau Ucrainei să intre în spațiul aerian NATO, așa cum s-a produs deja cu o aeronavă fără pilot Tupolev Tu-141, care a traversat spațiul aerian românesc și ungar și s-a prăbușit în Croația.

Un detașament al aviației italiene – format din opt avioane de luptă Eurofighter Typhoon – execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing), sub comandă NATO, în perioada decembrie-martie. Pe lângă avioanele de vânătoare italiene, începând de pe 17 februarie, baza aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește temporar și un detașament, format din șase aeronave Eurofighter Typhoon, din cadrul Forțelor Aeriene Germane.